Generalni sekretar ZN Ban se bo v Mjanmaru v torek prvič srečal z opozicijsko voditeljico Aung San Suu Kyi in predstavniki oblasti, ki jih od marca vodi reformam naklonjeni general Thein Sein. S slednjim se bo Ban srečal v ponedeljek v glavnem mestu Naypyitaw, nagovoril pa bo tudi tamkajšnji parlament, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah generalnega sekretarja naj bi se s predstavniki Mjanmara pogovarjal predvsem o načinih pomoči državi s strani ZN.

V Mjanmaru se sicer nahaja tudi nemški zunanji minister Westerwelle. Ta je na današnjem srečanju z opozicijsko voditeljico Aung San Suu Kyi Mjanmaru obljubil obsežno nemško pomoč v primeru nadaljnjega uvajanja trajnostnih reform, ki bodo vodile v demokracijo, svoboščine in spoštovanje pravne države. Westerwelle je namreč poudaril, da trajnost in obstoj reform še nista zagotovljena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aung San Suu Kyijeva, ki jo je Westerwelle povabil v Berlin, je medtem priznala, da se reformni proces lahko še obrne. Obenem je nemškega zunanjega ministra pozvala k pomoči pri izgradnji infrastrukture, cest, oskrbe z vodo in elektriko. Westerwelle se bo sicer v ponedeljek srečal tudi s predsednikom Thein Seinom v glavnem mestu Naypyitaw.

Potem ko je novi predsednik uvedel vrsto reform v državi in med drugim osvobodil več sto političnih zapornikov, podpisal sporazume o prekinitvi ognja z več uporniškimi skupinami različnih etnij in Nobelovi nagrajenki za mir Suu Kyijevi omogočil vrnitev v politiko, je EU za leto dni zamrznila sankcije proti vladi in v soboto odprla svoje diplomatsko predstavništvo v mestu Yangon.

Slovesnosti ob odprtju predstavništva, ki bo pomagalo pri uvajanju nadaljnjih demokratičnih reform v državi, se je udeležila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Slednja je še vedno v Mjanmaru in naj bi se danes sestala s predsednikom Seinom v Naypyitawu, v ponedeljek naj bi obiskala sedež Suu Kyijine stranke Narodna liga za demokracijo (NLD), ki je na nadomestnih volitvah 1. aprila zmagala in osvojila 43 od 45 poslanskih mandatov.