Obama se je že pred prihodom na oder pošalil na svoj račun in spomnil na to, da so ga minuli mesec novinarji na srečanju z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom ujeli s vklopljenim mikrofonom. Predsednik je tako v zaodrju vzel "vroči mikrofon" in se vprašal: "Kaj sploh delam tu?". "Čakam na Jimmyja Kimmla (moderatorja dogodka) in zbijam šale s Kim Kardashian", je še dodal Obama.

Šale tudi na račun Trumpa in republikance

Obama se je kasneje na odru najprej spomnil na likvidacijo vodje mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna 2. maja lani. "Lani ob tem času smo končno sodili enemu najbolj grozovitih posameznikov na svetu," je dejal Obama ter pokazal na monitor. Na njem pa se ni prikazal bin Laden, temveč ameriški bogataš Donald Trump, ki se je lani maja odpovedal nameri, da bi kandidiral za predsednika ZDA.

Obama je na šaljiv način napadel tudi republikansko večino v ameriškem kongresu, ki se ji je zahvali, "da si je vzela čas med natrpanim urnikom, med katerim ne sprejme nobenega zakona," da prisostvuje na večerji.

"Clintonova mi pošilja pijana sporočila"

Dotaknil se je tudi ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, nekdanje tekmice za nominacijo Demokratske stranke za predsedniške volitve pred štirimi leti. "Neprestano mi pošilja pijana sporočila iz Cartagene," je dejal Obama. S tem je namigoval na nedavni obisk Clintonove v Kolumbiji, kjer si je med vrhom Organizacije ameriških držav (OAS) utrgala nekaj trenutkov tudi za zabavo.

Obama se je pošalil na račun svojega tekmeca za položaj predsednika, Romneya. S slednjim naj bi imel Obama veliko skupnega. "Oba imava diplomi s Harvarda. Jaz imam eno, on ima dve. Kakšen snob," je poudaril Obama. S tem je namigoval na izjavo nekdanjega senatorja iz Pennsylvanie Ricka Santoruma, ki se je tudi potegoval za nominacijo republikancev za predsedniške volitve, a se je pred tedni umaknil. Santorum je namreč Obamo označil za snoba, ker je mlade Američane spodbujal k obiskovanju univerze.

"Umazane volitve"

Obama je v luči prihajajočih volitev še dejal, da vsi napovedujejo "umazane volitve". "Ampak še dobro, da smo se vsi dogovorili, da se družin ne dotikamo," je dejal Obama, a takoj dodal, da psi še vedno pridejo v poštev. S tem je ameriški predsednik namignil na družinsko potovanje nekdanjega guvernerja Massachusettsa Romneya v Kanado leta 1983, ko je Romney svojega irskega setra zaprl v pasjo hišico in to za več ur pritrdil na streho družinskega avtomobila.

Obama je sicer ob tem postregel tudi s fotomontažo Romneya v predsedniškem letalu, na katerem stoji pes.

Ameriški predsednik se je ponorčeval tudi iz nedavnega škandala tajne službe in vojske, ki so se v Kolumbiji kratkočasili s prostitutkami. "Še več šal imam za vas, ampak sedaj moram najprej pripadnike tajne službe spraviti domov pred začetkom nove policijske ure, ki velja za njih," je poudaril Obama.

Dotaknil se je tudi tudi resnih tematik, pri čemer se je spomnil dolgoletne vojne poročevalke Sunday Timesa, Marie Colvin, ter novinarja The New York Timesa Anthonyja Shadida, ki sta pred meseci umrla v Siriji.