Ponta je po odločitvi parlamenta menil, da izglasovana nezaupnica predstavlja konec sistema zlorab, ki uporablja vsa možna orožja. "Včasih obstaja pravica. Danes se je zgodila pravica," je dodal po poročanju ameriške tiskovne agencije AP. Ob tem je Ponta izrazil pripravljenost, da opozicijski socialdemokrati (PSD) prevzamejo odgovornost oblikovanja nove romunske vlade.

Po imenovanju za premiera je Ponta napovedal, da bo v kratkem predstavil listo ministrov in vladni program. 39-letni Ponta je bil tožilec do leta 2001, ko se je pridružil PSD. Leta 2004 je postal eden najmlajših romunskih poslancev. Na kratko je služboval kot minister, dvakrat, leta 2004 in v letu 2008, in je bil izvoljen za predsednika PSD v letu 2010, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Romunski parlament je danes na predlog leve opozicije izglasoval nezaupnico, ki jo je podprlo 235 poslancev oziroma štiri več od potrebnih 231, je sporočil predsednik parlamenta Gregorian Pop. Nezaupnica sledi vsesplošnemu nezadovoljstvu zaradi strogih varčevalnih ukrepov in korupcije, ki prevzemajo državo.

Romunski predsednik je novega premiera imenoval le šest mesecev pred za november predvidenimi splošnimi volitvami, poroča AFP.

Vlada premiera Ungureanuja je padla samo tri mesece po prihodu na položaj. Njen padec sovpada z misijo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske unije, ki naj ocenila uresničevanje zastavljenih reform v zadnjih mesecih.

Romunija je sicer še ena izmed držav, ki se je leta 2008 znašla v globoki recesiji. Tedanja vlada pod vodstvom Emila Boca je morala naslednje leto poklicati na pomoč IMF in EU, v zameno za 20 milijard evrov posojila pa je sprejela drastične varčevalne ukrepe za zmanjšanje javne porabe.

Boc se je začetku februarja poslovil od položaja, potem ko so državo zaradi ostrih vladnih varčevalnih ukrepov zajeli množični protesti.