Ban je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi tega dejstva in zahteval, da vlada izpolni svoje obveznosti brez odlašanja.

Sirska vlada bi morala v skladu z mirovnim načrtom posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana, ki ga je sprejela, umakniti težko orožje in vojsko iz mest. Mirovni načrt predvideva tudi izpustitev zapornikov in začetek pogajanj o mirni rešitvi krize, ki traja od marca lani, ko se je ljudstvo uprlo režimu predsednika Bašarja al Asada.

Sirija sicer dela eno, govori pa drugo. Zunanji minister Valid al Mualem je Annana že v soboto obvestil, da je vlada umaknila težko orožje in enote iz mest. Na laž so ga uvodoma postavili satelitski posnetki, sedaj pa še opazovalci ZN.

Varnostni svet ZN je minulo soboto odobril napotitev do 300 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, kar pa je za resen nadzor izvajanja dogovorjenega premalo. Za zdaj je v državi le 15 opazovalcev.

Naslednji korak namerava storiti Arabska liga, ki je v četrtek na zasedanju v Kairu sprejela odločitev, da bo 5. maja od Varnostnega sveta ZN zahtevala sprejetje takojšnjih ukrepov za zaščito civilistov v Siriji. Zunanji ministri Arabske lige so znova obsodili nadaljevanje nasilja v Siriji, VS ZN pa pozvali k preučitvi politike do te države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od režima v Damasku je Arabska liga poleg tega zahtevala, naj opazovalcem te krhke prekinitve ognja omogoči prost dostop in naj preneha kaznovati ali ubijati civiliste, ki so se bodisi srečali s predstavniki ZN bodisi jim posredovali informacije.

Iz več sirskih mest namreč prihajajo poročila o tem, kako so se režimske sile znesle nad prebivalci, in sicer med drugim iz pokrajin Homs, Idleb in Dare.

V Siriji je po podatkih ZN umrlo že okoli 10.000 ljudi, odločnejše ukrepe mednarodne skupnosti pa v New Yorku blokirata Rusija in Kitajska, ki imata v VS ZN pravico do veta.

Zaradi praktično nespremenjenih razmer nekatere države razmišljajo tudi o vojaški opciji. Francija je pred dnevi ocenila, da bi moral VS ZN razmisliti o vojaškem posredovanju v Siriji, če Annanov mirovni načrt ne bo ustavil nasilja. "Ne moremo dovoliti režimu v Damasku, da nam kljubuje," je dejal francoski zunanji minister Alain Juppe.

S francoskim stališčem pa se ne strinja Moskva. Namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov je v četrtek francoske pozive označil za kontraproduktivne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.