Tokrat se namerava hrvaška vlada resno lotiti črne gradnje, je potrdila namestnica pristojnega ministra Ana Mrak Taritaš. "Gradbeni inšpektorji so se včeraj napotili v nacionalni park Kornati in so doslej na območju Murterja evidentirali 10 hiš na črno. Jeseni bodo te porušene," je povedala Taritaševa. Okrcala je delo gradbenih inšpektorjev, za katere je poudarila, da bi morali nadzorovati vsako gradnjo, ne pa sedeti v pisarni in čakati na prijave.

"Ministrstvo ima v tem času 31 tisoč izdanih nalogov za rušenje. Če bi vsak dan porušili po štiri hiše, se pravi kakšnih tisoč na leto, bi potrebovali 30 let. Ta zakon ni sreča niti zadovoljstvo, je pa prva pomoč," je pojasnila Taritaševa.

Slovenec v treh dneh postavil počitniško hišico

Za hrvaški Jutarnji list je župan občine Vir Kristijan Kapović povedal, da gre v 99 odstotkih primerov črne gradnje za brezobzirnost, v enem odstotku pa za dejanske težave pri pridobitvi potrebnih dovoljenj. "Prejšnji konec tedna sem bil v Zagrebu, ko mi je eden od redarjev sporočil, da je nek Slovenec postavil temelje za počitniško hišico. Na temelje je nato postavil montažno hišo, ko sem se po treh dneh vrnil na otok, pa so bili okoli hiše postavljeni tudi okrasni kamni. To bi bilo treba rušiti v roku 15 ali največ 30 dni, ne pa vleči postopek in na koncu nič narediti," je povedal Kapović.