Tajna služba je pretekli teden odpustila šest agentov in uniformiranih pripadnikov, ki so se pred udeležbo predsednika Baracka Obame na v Organizacije ameriških držav (OAS) v kolumbijski Cartageni zabavali s prostitutkami. Krivde so pretekli teden oprali enega, dva pa še v torek, še trije pa si bodo morali najti novo delovno mesto. V afero je bilo vpletenih tudi 12 pripadnikov ameriške vojske, ki so za zdaj ostali brez varnostnih pooblastil, preiskava pa še poteka.

Še naprej potekajo notranja preiskava direktorja tajne službe Marka Sullivana, posebna preiskava generalnega inšpektorja ameriškega ministrstva za domovinsko varnost ter dve za zdaj še neuradni kongresni preiskavi. Republikanci afere za zdaj še niso poskusili izkoristiti politično, pred čimer jih je posvaril tudi nekdanji svetovalec nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, Karl Rove.

Senator iz Iowe Chuck Grassley se je sicer v torek malce vrnil v čase hladne vojne in ugibal, da bi lahko prostitutke nad ameriške agente in vojake poslali Rusi. "Rusi so znani po tem, da prihajajo do informacij na ta način. Kdo ve, kdo je lahko uporabil prostitutke. Gre za resne zadeve. Ne za prostitucijo, ampak za predsednikovo varnost," je za radio v Iowi dejal Grassley.

Senator je na Belo hišo oziroma Sullivana naslovil javno pismo z vprašanje, med drugim zakaj ne preiskuje tudi uslužbencev Bele hiše, ki so bili predhodnica v Cartageni, ali tudi oni niso imeli stikov s prostitutkami. Notranja preiskava pravne službe Bele hiše je zaposlene oprala suma, vendar pa republikanci predsednikovim pravnikom ne zaupajo.

Obama je medtem v torek zvečer med komično oddajo Jimmy Fallon zagovarjal in hvalil pripadnike tajne službe za požrtvovalno delo, ki ga opravljajo vsak dan. "Ne vem, kaj so mislili, ampak zato več niso v službi," je predsednik dejal o vpletenih v afero in jih označil za butce.

Pred vrhom OAS 14. aprila se je 12 pripadnikov tajne službe in 12 vojaških članov varnostne predhodnice v hotelu Caribe ter Hilton več dni zabavalo s skupaj 20 prostitutkami. Afera je izbruhnila, ko eden od Američanov ni plačal dogovorjenega zneska za spolne usluge.