V Brazilskem deževnem gozdu trenutno še živi 355 pripadnikov plemena Awa, ki je eno izmed najbolj ogroženih plemen na svetu. Awe so eno od dveh še obstoječih nomadsko – lovskih plemen, več kot sto pripadnikov plemena pa še nikdar ni imelo kontakta z zunanjim svetom. Njihovo življenje se je začelo spreminjati v pekel leta 1982, ko je Evropska ekonomska skupnost (EES) skupaj s Svetovno banko odprla program črpanja železove rude v Braziliji, železnica, ki povezuje rudnike z obalo pa se je začela, z investicijo EES, ki naj bi v zameno 15 let dobivala tretjino izkopa, graditi prav preko področja na katerem živi pleme Awa.
 
V tridesetih letih je bila nelegalno uničena že ena tretjina deževnega gozda na omenjenem področju. Prišleki – gozdarji, živinorejci in drugi priseljenci, ki jih je pripeljala železnica, pa so začeli tudi z nelegalnimi gradnjami in živinorejskimi farmami, ter v pohlepu za zaslužkom, najemati oborožene bandite "pistolerose", ki Awe preganjajo, pobijajo in masakrirajo, da bi lahko nemoteno zavzeli, izčrpali in uničili džunglo.
 
Awe pravijo: “To je naša zemlja,… Indijanci živimo v gozdu,…prišleki naj se vrnejo v mesta, sicer bodo pobili in uničili vse.“ Karapiru, eden od preživelih članov plemena, je v intervjuju opisal, kako so njegovo ženo, mati, brate in sestre pobili farmarji, njemu pa je ranjenemu v masakru uspelo pobegniti.

So se zanje zavzeli prepozno?

Awe, domorodci Brazilskega deževnega gozda v najčistejšem pomenu besede, so na robu izumrtja, ki ga bodo povzročili človeška objestnost, okrutnost in pohlep. Ta teden bo organizacija Survival International, s pomočjo igralca Colina Firtha, sprožila novo kampanjo. V videu, ki ga bodo predvajali v sredo, 25. 4. 2012 bo Firth pozval brazilsko vlado, da nemudoma ukrepa in zaščiti pleme Awa. Ali bo nemudoma še dovolj zgodaj, pa bi nam lahko povedali tisti domorodci, ki jih na "človeških safarijih" preganjajo tako imenovani "ljudje".