Nekdanja premierka, ki so jo iz zapora v petek nepričakovano pripeljali v bolnišnico v Harkovu, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni dopustila, da bi se je dotikali ukrajinski zdravniki.

"Žal je Julija Timošenko kljub našim trdnim priporočilom odločno zavrnila zdravljenje," je dejala namestnica ministrice za zdravje Raisa Moisejenko. Dodala je, da "bolnišnica ni hotel in da se morajo ljudje v njej podvreči zdravljenju".

Podporniki Timošenkove trdijo, da so nekdanjo premierko v bolnišnico prepeljali pod prisilo. Timošenkova je namreč zavračala zdravljenje v ukrajinskih bolnišnicah, dokler skupina nemških zdravnikov, ki so Timošenkovo letos pregledali, ni odobrila klinike v mestu Harkov. V tem mestu Timošenkova trenutno prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja.

Njen glavni nemški zdravnik je dejal, da je globoko nezaupanje Timošenkove do ukrajinskih zdravnikov pomemben dejavnik, ki ovira zdravljenje. Člani nemške zdravniške skupine do dejali, da je Timošenkova izrazila strah, da jo bodo lokalni zdravniki zastrupili ali okužili z boleznijo, potem ko se je eden izmed njenih nekdanjih sodelavcev v zaporu okužil z hepatitisom.

V novem sodnem procesu Timošenkovo bremenijo utaje davkov in poneverb v času, ko je vodila državno elektrodistribucijsko podjetje v 90. letih minulega stoletja. Če jo bodo spoznali za krivo, ji grozi še dodatnih pet let zapora. 51-letnica je oblastem poslal uradno pismo, v katerem je zapisala, da trpi za prevelikimi bolečinami, da bi se sojenja lahko osebno udeležila.