"Sirska vlada mora enkrat za vselej prenehati uporabljati težko orožje ter se mora umakniti z gosto naseljenih območij," je dejal Favzi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A medtem iz Sirije poročajo o novih tankovskih napadih. Vladne sile so po navedbah opozicijskih aktivistov davi napadle predmestje Damaska Dumo ter pri tem ubile najmanj dva civilista.

Duma z okoli 100.000 prebivalci je že leto dni eno od središč upora proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Januarja so jo za kratek čas zasedli uporniki, a je sirska vojska kmalu znova prevzela nadzor nad območjem.

Varnostni svet ZN je v soboto soglasno sprejel resolucijo o napotitvi 300 opazovalcev v Sirijo, ki bodo nadzirali krhko prekinitev ognja v državi. Opazovalci bodo v državo prišli "hitro" in bodo sprva nameščeni 90 dni, pred tem pa mora generalni sekretar ZN Ban Ki Moon oceniti, ali so vzpostavljeni pogoji za njihov prihod.

Sprejeta resolucija pomeni kompromis med predlogom resolucije, ki ga je v petek vložila zaveznica režima v Damasku Rusija, in predlogom treh evropskih članic VS ZN - Francije, Velike Britanije in Nemčije.

Pred tednom dni je Varnostni svet sprejel prvo resolucijo o Siriji, s katero je v državo napotil predhodnico 30 opazovalcev.