"Kakršenkoli nacionalistični ali skrajni nacionalistični odziv ali predsodki škodijo harmoniji in odnosom med makedonskimi državljani in državljani albanskih korenin," je novinarjem dejal albanski predsednik Topi po srečanju z makedonskim kolegom.

Ivanov pa je ljudi pozval k izogibanju nasilju. Po njegovih besedah je v interesu vseh, da najdejo morilce petih moških. Trupla 45-letnika ter fantov, starih med 18 do 22 let, so našli minuli petek zjutraj ob priljubljenem ribniku v bližini Skopja.

Po navedbah makedonskega predsednika je "napredek regije in izboljšanje odnosov očitno v nasprotju z interesi nekoga". S tem je namignil, da bi lahko cilj umora bilo zaostrovanje etničnih napetosti v državi in oviranje napredka Makedonije v procesu pridruževanja države Evropski uniji in zvezi Nato, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Motiv umora za zdaj ni znan, makedonski mediji pa so poročali, da naj bi jih umoril pripadnik albanske skupnosti. Incident je že sprožil zaskrbljenost, da bi se utegnile znova zaostriti napetosti med Makedonci in albansko manjšino v državi.

V ponedeljek je bilo tako v Skopju v obračunavanju med policijo in protestniki, ki so zahtevali identifikacijo morilcev in njihovo čim hitrejšo aretacijo, ranjenih pet ljudi. Več kot deset demonstrantov so po protestu pridržali.

Petkratni umor je drugi oster medetnični incident v Makedoniji v slabih dveh mesecih. V Gostivarju je pred tedni v prepiru policist ubil dvojico albanskih mladeničev, kar je bil povod za niz nasilnih dogodkov po državi. Napetosti so se kasneje pomirile, a so sedaj očitno znova izbruhnile.