Udeleženci so prehodili pot od vhoda v taborišče Auschwitz, nad katerim visi napis "Delo osvobaja", do tri kilometre oddaljenega Brikenaua, kjer je umrlo največ Judov.

Pohoda se je udeležilo tudi okoli 2000 mladih Poljakov ter več ameriških in kanadskih veteranov druge svetovne vojne, ki so ob koncu vojne osvobajali taborišča v Evropi.

V koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki so ga nacisti na jugu Poljske odprli leta 1940, je umrlo približno 1,1 milijona ljudi, od tega milijon Judov iz različnih evropskih držav. Taborišče je januarja 1945 osvobodila Rdeča armada.

Judje se danes, na 27. dan meseca nisan po judovskem koledarju, spominjajo žrtev holokavsta. V Izraelu so se žrtev spomnili ob desetih dopoldne, ko se je za dve minuti ustavilo življenje. Uradna slovesnost je bila že v sredo zvečer v muzeju holokavsta Jad Vašem, tja pa so se tudi danes zgrinjale množice Izraelcev.

V Jad Vašemu pa so danes položili venec v spomin na žrtve holokavsta. Slovesnosti so se udeležili izraelski politični predstavniki in preživeli holokavsta. Slovesnosti, molitve in glasbeni nastopi pa so potekali tudi v šolah, vojaških oporiščih in na sedežih različnih skupnosti.

Na izredni seji se je danes sestal tudi izraelski parlament, kjer so premier Benjamin Netanjahu in drugi politiki prebirali imena umrlih v holokavstu.