Hrup in neumorne zabave naj bi namreč odgnale stalne "umirjene“ goste, po drugi strani pa privabile mladino, ki bojda ne polni tamkajšnjih blagajn, kot bi se spodobilo.

Prebivalci Novalje tako zahtevajo referendum o Zrćah. Večina prebivalcev bi namesto pijane in gole maldine raje videlo družinske dopustnike.

Povod za pozive k referendumu je bil neuspeli urbanistični načrt za ureditev Zrć. V Mestnem svetu je namreč Mestna organizacija SDP, skupaj z večino prebivalcev Novalje zahtevala, da se zamenja koncept tega bučnega prizorišča. Omenjeni načrt bi moral utrditi koncept Zrć iz preteklosti – torej vrnitev klasičnega turizma.

Hrup, pijana in gola mladina, ki se sprehaja kar po središču mesta, posledično pa odhajanje družinskih dopustnikov. Tako so se pogovarjali na zboru z nazivom: "Novalja in Zrće – dva svetova, ena prihodnost“. Tu je bil tudi podpredsednik hrvaškega Sabora Josip Leko in Davor Njirić, svetnik Ministrstva za turizem.

Zrćam tudi očitajo, da počasi dobivajo festivalsko podobo, kamor roma vse več mladih. Ti pa večino denarja zapravijo za vstopnice in ne za prenočitve. Mladih tako ne zanima ne kulturna dediščina, ne zgodovina, še manj pa gastronomija. Zadovoljni niso niti s prometom alkohola, ki domnevno prinese zgolj mizerne dohodke. Vse omenjeno pa odbija večje investitorje, čeprav nižje kakovostni apartmaji cvetijo.

Ravno nov urbanistični načrt bi omogočil nadzor nad Zrćami. V Novalji sicer velja načelo, da lahko vsakdo počne, kar se jim zahoče. Tako so tudi sploh nastale Zrće, so ugotavljali na zboru SDP.

Zanimivo je tudi, da je omenjeno območje pravzaprav razdeljeno na dve samoupravi – Mesta Novalje in Občine Kolan, ki naj bi v bližnji okolici kmalu načrtovala gradnjo podobnih nepremičnin za mladino.