"To bo njeno prvo potovanje po letu 1988, ko se je vrnila v Mjanmar," je pojasnil Nyan Win. To je bilo namreč leto, ko se je Aung San Suu Kyi ob vrnitvi domov, da bi skrbela za bolno mater, pridružila prodemokratičnemu gibanju, ki si je prizadevalo za politične reforme v Mjanmaru.

V Veliki Britaniji, kjer je živela več let, bo Aung San Suu Kyi med drugim obiskala univerzitetno mesto Oxford, kjer se je v preteklosti tudi sama šolala.

Posebno težo pa bo imel obisk na Norveškem, kjer ji bodo v Oslu osebno izročili Nobelovo nagrado za mir, ki jo je leta 1991 prejela za svoj miroljuben boj za demokracijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mjanmarske oblasti so 66-letno opozicijsko voditeljico novembra 2010 po 15 letih izpustile iz hišnega pripora, 1. aprila letos pa je prvič v svoji politični karieri kandidirala na volitvah in si zagotovila sedež v parlamentu. V poslanske klopi naj bi prvič sedla 23. aprila.

Mjanmar je v zadnjem letu, odkar se je vojaška hunta odpovedala oblasti, doživel precejšnje politične spremembe. Vlada je lani sprejela vrsto reform, med drugim je izpustila več sto političnih zapornikov, opoziciji pa znova dovolila sodelovanje v politiki.