Malijske varnostne službe so aretacije potrdile, obenem pa sporočile, da bodo razloge zanje obelodanili, "ko bo čas za to", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sidibeja, ki je bil malijski premier med letoma 2007 in 2011, so prvič aretirali že med vojaškim udarom 22. marca, a so ga po nekaj dneh izpustili. Nato so ga prejšnji teden znova zaslišali.

Na položaj začasnega predsednika malijske vlade so medtem imenovali Cheicka Modiba Diarro, direktorja podjetja Microsoft za Afriko, so tamkajšnji mediji danes navedli sporočilo vojaške oblasti. "Začasni predsednik Dioncounda Traore je imenoval Cheicka Modiba Diarro na položaj premiera," so zapisali v sporočilu. Diarra, sicer nekdanji astrofizik ameriške vesoljske agencija Nasa, je lani ustanovil politično stranko, s katero naj bi se udeležil letošnjih volitev.

Diarra je tako na položaju premiera nasledil Cisse Mariam Kaidamo Sidibe. Slednja je malijsko vlado vodila od odhoda Sidibeja do državnega udara, ki ga je konec marca izvedla tamkajšnja vojska. Tudi nekdanjo premierko naj bi vojaške oblasti po udaru pridržale.

Malijska hunta je sicer prejšnji teden oblast predala predsedniku malijskega parlamenta Dioncoundu Traoreju, ki je prisegel kot začasni predsednik države.

V skladu z nedavnim dogovorom med voditelji vojaškega udara in Gospodarsko skupnostjo zahodnoafriških držav (Ecowas) mora Traore pripraviti volitve in končati proces ponovne vzpostavitve demokracije v državi.

Na položaju začasnega predsednika naj bi Traore ostal 40 dni, vendar so politični predstavniki držav v regiji, ki so sodelovali pri sklepanju dogovora z vojaško hunto, že priznali, da bo za organizacijo novih volitev potrebnega več časa.

Državni udar v Maliju naj bi bil posledica upora Tuaregov na severu države. Vojska je namreč po lastnih navedbah puč izvedla, ker režim ni bil sposoben rešiti razmer na severu Malija.