"Pripadniki in pripadnice tajne službe dan za dnem opravljajo izredno delo. Delajo trdo in pod zelo stresnimi pogoji. Vsekakor od njih ne pričakujem ničesar drugega kot od drugih predstavnikov administracije. Predstavljamo ZDA in če potujemo v drugo državo, pričakujem, da spoštujemo najvišje standarde. To, kar poročajo mediji, očitno ne ustreza standardom," je na novinarski konferenci s kolumbijskim predsednikom Juanom Manuelom Santosom še dejal ameriški predsednik.

Preberite še: Tajni agentje v hotelu predsednika Obame prenočili lahka dekleta

Afera se nanaša na enajst pripadnikov ameriške tajne službe, ki se v Cartageni naj ne bi primerno obnašali. Po poročanju medijev naj bi popivali in se zabavali s prostitutkami. V afero so vpleteni tudi ameriški vojaki, zato so ločeno preiskavo uvedli tudi proti petim vojakom, ker so kršili prepoved izhoda in se neprimerno obnašali.

Po razkritju afere so zamenjali celotno skupino za varovanje ameriškega predsednika med vrhom OAS v Kolumbiji. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v nedeljo poudaril, da varnost predsednika niti trenutek ni bila ogrožena. Sporni dogodki so se namreč zgodili še pred prihodom Obame v Kolumbijo.