Manson se zaslišanj pred odborom ni udeležil že od leta 1997, nazadnje pa je odbor odločal o isti zadevi leta 2007. Tokratno zaslišanje je bilo verjetno zadnje, saj ima po zakonodaji pravico, da lahko vnovič vloži prošnjo za pogojno kazen po 15 letih, ko bi bil star 92 let, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Odbor za pomilostitev je danes ocenil, da Manson ni pokazal nobenih prizadevanj za rehabilitacijo.

Namestnik okrožnega tožilca Patrick Sequeira je ob tem menil, da je starajočemu se Mansonu vseeno, saj bi bil po toliko letih za zapahi na prostosti izgubljen.

Manson kljub temu v državnem zaporu Corcoran 300 kilometrov od Los Angelesa ne živi v osami. Kot je povedala tiskovna predstavnica zapora Theresa Cisneros, zanj v javnosti še vedno vlada velik interes, tako da ima pogosto obiskovalce, tudi študente, ki pišejo naloge o njem. Prejema tudi veliko pošte, v zapor pa naj bi pretihotapil mobilna telefona in se pogovarjal z ljudmi iz več zveznih držav. Oktobra lani so poročali, da so v njegovi celici našli doma narejeno orožje, še navaja AP.

Nikoli srečal z odvetnikom

77-letni Charles Manson in njegov 45-letni odvetnik, ki je bil v času umorov "Mansonove družine" leta 1969 še majhen deček, se sicer še nista srečala. In se tudi tokrat ne bosta, saj se Manson naj ne bi udeležil zaslišanja. "Niti na najina srečanja ni prišel,“ je odvetnik povedal v intervjuju za CNN.

Nekoč dom Charlesa Mansona. (Foto: Wikimedia Commons)

V bolnišnico z njim, ne nazaj v zapor!

"Vedno sem vedel, da bi lahko prišlo do česa takšnega, da bi lahko zagovarjal nekoga s takšnim slovesom,“ je Lewis komentiral dodelitev Mansonovega primera njemu. "Delal sem že v mnogih zaporih, nisem pa na nikakršnem pohodu, na katerem bi množično reševal obsojene morilce. A če so si prislužili drugo možnost, se trudili in bili vzorni zaporniki, obiskovali tečaje obvladovanja jeze, se pokesali, in jih zunaj čakata delo in stanovanje, potem se zavzemam za pogojni izpust,“ je povedal za CNN.

Sicer pa bo Lewis odboru za pogojni odpust predlagal, naj Mansona premestijo v bolnišnico za ljudi z duševnimi težavami, saj po njegovem mnenju potrebuje psihiatrično zdravljenje. Pojasnil je, da ne pričakuje, da se bo Manson prikazal na zaslišanju za odpust, a vendarle upa, da bo prišel.

Z nedavno objavljene fotografije Charlesa Mansona iz zapora je razvidno, da mu je starost prišla do živega. Bradat obraz mu obkrožajo dolgi sivi lasje, oči pa so izgubile tisti žar, s katerim je Manson nekoč izražal zlo, ki se je skrivalo v njem. Še vedno pa se mu sredi čela sveti svastika, ki si jo je vtetoviral, ko je bil že v zaporu.

Spreminjajoča se podoba Charlesa Mansona od leta 1969 do danes. (Foto: AP)

"Charles Manson na tej stopnji v življenju ne potrebuje zapora,“ je dodatno pojasnil njegov odvetnik. "Potrebuje pa bolnišnično oskrbo, kakršno bi potreboval vsak moški pri teh letih. Odgovoren je za grozljive zločine. Dolgo let je že v zaporu, treba pa se je vprašati, ali je v vsem tem času prišlo do kakršnekoli rehabilitacije. Mislim, da bolj kot zapor res potrebuje bolnišnico.“

Pogojni izpust so mu zavrnili že enajstkrat

Mansona so že leta 1969 obsodili na smrt zaradi umorov igralke Sharon Tate in šestih drugih ljudi. Vse umore je sicer izvršila skupina njegovih "sledilcev", v zgodovini bolj znanih pod imenom "Mansonova družina“, a je tožilstvu uspelo dokazati, da je za organizacijo umorov stal Manson (čeprav pri umorih neposredno ni sodeloval). Z umori je skušal, vsaj tako je bilo prepričano tožilstvo, sprožiti rasno vojno. Sredi 70-ih let prejšnjega stoletja je država Kalifornija opustila smrtno kazen, Mansonu pa so kazen spremenili v dosmrtni zapor.

Mansonu, ki se je v zgodovino zapisal kot eden najbolj zloglasnih serijskih morilcev, so pogojni odpust zavrnili že enajstkrat. Zadnjič je imel možnost zanj pred 15 leti. "Mansonova družina je postala nekakšna družbena ikona,“ je v intervjuju za CNN dejala Debra Tate, sestra ene od njihovih žrtev, igralke Sharon Tate. "Umor je po njihovi zaslugi postal priljubljeno dejanje, še vedno pa imajo izredno veliko oboževalcev, ki so v njihovem imenu tudi morili. Iskreno povedano, tega ne razumem. Razumem, da je mnogo mladih, ki iščejo nekaj, v kar bi verjeli, ne morem pa verjeti, da bi ta moški lahko postal nekakšen voditelj.“

Debra Tate, sestra umorjene Sharon, se je do sedaj udeležila vsakega zaslišanja za pogojni izpust Mansona. (Foto: AP)