Največje srečanje fašistov in nacistov na Hrvaškem po drugi svetovni vojni bo potekalo v petek v zagrebškem hotelu Palace. Vodja "čistih pravašev" Josip Miljak poudarja, da je cilj konference povezovanje sorodnih nacionalističnih strank in izpostavljanje paradigme nacionalne države kot alternative za EU in rešitev Evrope. Pripadniki HČSP v soboto nameravajo korakati sredi Zagreba v podporo haaškim obtožencem Anteju Gotovini in Mladenu Markaču. Tudi na plakatih, ki vabi na pohod v podporo generaloma, so izpostavili zloglasni ustaški pozdrav "Za dom spremni", ki ga ima HČSP tudi na svojih strankarskih zastavah.

Politično gledano, gre za marginalno srečanje, zato bi bilo najbolje, če bi ga spregledali, vendar tega na moralni ravni ne moremo narediti, ker omenjene skupine spodbujajo nacizem, rasizem in neofašizem, je ocenil profesor filozofije politike na zagrebški filozofski fakulteti Žarko Puhovski.

Zmerni hrvaški nasprotniki srečanja evropskih skrajnjih desničarjev se zgolj sprašujejo, kako lahko povabijo v Zagreb tudi pripadnike madžarskega Jobbika, ki želi znova zasesti Reko, Medžimurje in Slavonijo. "Ne le hrvaški, temveč tudi slovenski in srbski nacionalisti so v preteklosti pustili dele nacionalnega ozemlja drugim, da bi potem nemoteno nadzirali svoje ozemlje," spominja Puhovski. Tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović ni navdušen nad zagrebškim druženjem evropskih desničarskih skrajnežev, ki so znani po govorici sovraštva in s svojimi programi resno ogrožajo ozemeljsko integriteto države. Hrvaška vlada pa je izrazila ogorčenje le na twitterju.

Medtem na spletnih družbenih mrežah poteka mobilizacijska akcija "Proti fašizmu", tako da bodo na ulicah v petek in soboto zagotovo vneti nasprotniki recidivov in metastaz fašizma in nacizma. Med prvimi se je oglasila levičarska organizacija Rdeča akcija, ki je označila udeležence "naci-o-nalne konference" za navadne privržence Adolfa Hitlerja. Pripravljeni so tudi fizično preprečiti miting. Hrvaška Matica pa je medtem zanikala, da bi Miljaku in druščini oddala v najem svoje prostore za petkovo konferenco. Pred tem so državljani izrazili nezadovoljstvo, da bi organizacija, ki se ponaša kot vodilna kulturna institucija in se financira iz državnega proračuna, spustila v svoje prostore evropske ultradesničarje.

Puhovski v delovanju HČSP ne vidi nevarnosti za dvig skrajnje desnice na Hrvaškem, kot bi se to lahko zgodilo, če bi prišlo do razpada HDZ po majskih strankarskih volitvah. "Takrat bi se lahko pojavila nevarnost skrajne desnice, za zdaj pa vse ostaja na ravni folklore," je še ocenil Puhovski.

HČSP uživa svojih pet minut pod medijskimi reflektorji in vztraja, da manifestacij ne bo odpovedala. Na pokopališčih v Zagrebu in Splitu so tudi obeležili 10. april kot spomin na leto 1941, ko je bila ustanovljena Neodvisna država Hrvaška (NDH) z ustaškim voditeljem Antejem Pavelićem na čelu. Po petkovem shodu bodo pozornost iskali s pripravami na majsko romanje proti Plibergu, kjer je bila NDH tudi dokončno zlomljena.