Sirska vojska je s tanki in oklepniki zgodaj davi napadla mesto Duma z okoli 100.000 prebivalci. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se nad mestom dvigajo stebri dima.

Režim v Damasku napade na upornike nadaljuje, čeprav je sprejel mirovni načrt posebnega odposlanca ZN za Sirijo Kofija Annana, ki naj bi ga začeli izvajati 10. aprila.

Annanov mirovni načrt predvideva ustavitev vseh spopadov, dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev po državi in nediskriminatorno vizumsko politiko zanje ter izpustitev zapornikov, pa tudi začetek političnega dialoga ter pravico do združevanja in mirnih demonstracij.

Upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada, ki se je začel pred dobim letom, je v Siriji terjal že okoli 10.000 žrtev, številni ljudje pa so zbežali iz države.

Samo v zadnjih 24 urah se je tako v Turčijo zateklo prek 1000 beguncev, kar je največ v zadnjem času, tako da jih je zdaj tam že okoli 21.000, je za AFP povedal neimenovani predstavnik turških oblasti.

Turška vlada je doslej ob meji s Sirijo vzpostavila devet begunskih taborišč. Gre za šotorska oziroma kontejnerska naselja.