"Zakaj me hočete ubiti? Ničesar nisem storil!"

Medtem ko se varnostne službe ukvarjajo z razkrivanjem potencialno nevarnih skupin in posameznikov, pa so starši Mohameda Meraha ponovno razburkali javnost. Odvetnica družine "morilca na skuterju“ Zahia Mokhtari zatrjuje, da ima dva posnetka, ki prikazujeta Merahove zadnje trenutke preden so ga policisti po večurnem obleganju njegove hiše ustrelili.

Posnetka naj bi demantirala uradno različico specialne enote francoske policije, še več – govorila naj bi v prid Merahove nedolžnosti. "Na posnetkih Merah kriči, da je nedolžen, policiste pa sprašuje, zakaj ga skušajo ubiti, saj vendarle ni storil ničesar,“ pravi odvetnica, ki načrtuje tožbo proti enotam, ki so obkolile njegovo hišo in ga kasneje tudi ubile.

Načrtovali ugrabitev judovskega preiskovalnega sodnika

V ponedeljek so francoske varnostne sile deportirale pet islamistov, danes pa je v medije pricurljala novica, da so 16 od 19 oseb, ki so jih v petek zaprli, saj naj bi bili člani islamističnih militantnih skupin, zadržali v priporu, saj sumijo, da so načrtovale ugrabitev judovskega preiskovalnega sodnika iz Lyona, Alberta Levyja, poroča BBC. Policija je ukrepala, potem ko so našli dokaze o tem, da so osumljenci začeli zbirati orožje. Našli pa so tudi dokaze o urjenju v gozdovih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sodniku in njegovi družini so nemudoma dodelili 24-urno varovanje.

Vodja francoske notranje obveščevalne službe DCRI Bernard Squarcini je dejal, da je večina prijetih oseb francoske narodnosti in da v tem primeru govorimo o ljudeh, ki so jih trenirali podobno kot vojake. Dodal je, da so bili osumljenci vključeni v vojaško urjenje, povezano z nasilno, versko indoktrinacijo.

Teroristična zarota

Francoski tožilec Francois Molins je za 13 domnevnih skrajnežev napovedal obtožbo zaradi teroristične zarote in nezakonitega posedovanja orožja, v času prijetja jih je imela namreč večina pri sebi orožje, nekateri celo puške. Po njegovih besedah pa naj bi bili osumljenci povezani s prepovedano ekstremistično skupino Forsane Alizza. Molins bo prav tako zahteval, da sodišče za devet osumljencev odredi pripor, štiri pa naj bi izpustili po plačilu varščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.