Vodja opozicijskih socialistov Attila Mesterhazy je namreč izrazil nezadovoljstvo s ponedeljkovimi pogovori. Po njegovih besedah je šlo na srečanju le za predstavo vladajočega Fidesza, ki bo kandidata za novega predsednika predlagal ne glede na stališča ostalih strank, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik predsednika Fidesza Lajos Kosa je po drugi strani po ponedeljkovem srečanju povedal, da bi lahko Orban predlagal več kandidatov za novega predsednika države. O tem pa se bo odločil po posvetovanjih z vrhom stranke, vlado in poslansko skupino, je dodal Kosa, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Schmitt, tesen zaveznik premiera Orbana, je v ponedeljek odstopil s položaja, potem ko se se vrstili pozivi k njegovemu odstopu zaradi plagiatorstva pri doktoratu iz leta 1992.

Po Schmittovem odstopu je v skladu z zakonodajo predsedniške dolžnosti do izvolitve novega prevzel predsednik madžarskega parlamenta Laszlo Köver. Madžarski parlament ima sedaj 30 dni časa, da izvoli novega predsednika.

Med možnimi imeni za Schmittovega naslednika se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa omenjata tako Köver kot poslanec Evropskega parlamenta Janos Ader, ki sta oba blizu madžarskemu premieru Orbanu. Ta je v ponedeljek dejal, da bi na predsedniškem položaju rad videl nekoga, ki mu bo "politično stal ob strani".

Datum volitev sicer določi predsednik parlamenta. Poslanci predsednika države izvolijo na tajnem glasovanju z dvotretjinsko večino. Za predsednika lahko kandidirajo tisti, ki zberejo podporo najmanj petine od 386 poslancev.

Pričakovano bo izvoljen kandidat Fidesza, ki v madžarskem parlamentu razpolaga z dvotretjinsko večino.