Kot je sporočil Annanov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi, bo bivši generalni sekretar ZN Varnostni svet nagovoril preko videopovezave iz Ženeve.

Sirija je minuli teden pristala na Annanov mirovni načrt za končanje prelivanja krvi, vendar so zahodne države takoj podvomile v iskrenost režima v Damasku. Annanov načrt poziva k ustavitvi nasilja, dnevni dvourni prekinitvi ognja za dostavo humanitarne pomoči, dostopu medijev do območij, kjer potekajo spopadi, začetku političnega dialoga, pravici do protestov in izpustitvi samovoljno priprtih.

Annan je pred dnevi o svojem načrtu govoril z glavnima zaveznicama Sirije, Rusijo in Kitajsko. Rusija je sirsko opozicijo pozvala, naj sledi zgledu režima v Damasku in podpre Annanova prizadevanja, medtem ko je Kitajska pozvala obe strani, naj spoštujeta svoje zaveze.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je pozval k takojšnji uresničitvi načrta, režimu v Damasku pa požugal, da bodo štela dejanja, ne besede.

Od začetka upora proti al Asadovemu režimu marca lani je bilo po navedbah sirskih aktivistov ubitih že skoraj 10.000 ljudi.