Kot je Schmitt dejal v intervjuju za madžarsko televizijo m1, ne vidi povezave med doktoratom, ki ga je napisal pred dvajsetimi leti, in sedanjim predsedovanjem Madžarski, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vse opozicijske stranke v madžarskem parlamentu so Schmitta sicer pozvale k odstopu, opozicijski socialisti pa so napovedali, da bodo, če tega ne bo storil, sprožili referendumsko pobudo za njegov odhod.

Predsednik poslanske skupine vladajočega Fidesza Janos Lazar je medtem dejal, da bi zadevo morali obravnavati "brez naglice in s tehtnim premislekom".

Ugibanja o odstopu madžarskega predsednika so se okrepila, potek ko je v četrtek univerza Semmelweis Schmittu odvzela doktorat. Posebna preiskovalna komisija univerze je namreč v torek sporočila, da je Schmitt velik del svoje doktorske disertacije prepisal. Omenjena komisija je sicer Schmitta oprala krivde, saj po njenem mnenju univerza ne bi smela sprejeti disertacije.

Predsednik Schmitt je tesen zaveznik madžarskega premiera Viktorja Orbana. Slednji je danes dejal, da v skladu z madžarsko zakonodajo predsednik lahko odstopi le po lastni volji, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.