Tanaka je vojski izdal ukaz, naj zrušijo raketo, že ta teden pa je pripadnikom japonskim sil zapovedal, naj začnejo pripravljati protiraketni ščit. Severna Koreja je ta mesec objavila, da bodo med 12. in 16. aprilom v obeležitev 100. rojstnega dne utemeljitelja komunistične države Kim Il Sunga, izstrelili raketo, ki naj bi nosila satelit.

Pjongjang trdi, da bodo rakete izstrelili v miroljubne namene, Japonske, ZDA pa Južna Koreja pa so potezo komentirali kot prikriti test izstrelitve rakete dolgega dometa. Če slednjo res testirajo, bodo prekršili resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, Washington pa bo prekinil nedavno doseženi dogovor o pomoči v obliki hrane.

Raketa z dosegom 120 kilometrov

Severna Koreja je v četrtek izvedla test dveh raket kratkega dosega, danes poročajo južnokorejski mediji. Severnokorejska vojska je test rakete KN-01 tipa zemlja-morje, ki ima doseg 120 kilometrov, izvedla ob zahodni obali.

Poznavalci razmer pravijo, da bi bila izstrelitev raket lahko odgovor na nedavno napotitev dodatnih vojaških ladij Južne Koreje in ZDA v Rumenem morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pjongjang je nedavno mednarodno javnost razburil z napovedjo, da bo sredi aprila v orbito izstrelil raketo s satelitom, s čimer bo obeležil 100. obletnico rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

Na poti že trije rušilci

Najnovejši satelitski posnetki izstrelišča Tongchang-ri, od koder naj bi poletela raketa, kažejo, da so priprave na izstrelitev v teku. Na posnetkih je videti tovornjake in cisterne pred dvema velikima zgradbama, kjer naj bi bil spravljen pogon za raketo. Dela potekajo tudi na stolpu ob pomični ploščadi za izstrelitev.

Japonski obrambni minister Naoki Tanaka pa je danes vojski izdal ukaz, naj sestreli severnokorejsko raketo, če bo vstopila v japonski zračni prostor. V ta namen so na južnem otoku Okinava že namestili rakete PAC-3 tipa zemlja-zrak, v Vzhodnokitajsko morje in Japonsko morje pa so napotili tri rušilce tipa aegis, poroča dpa.