"Na podlagi želje Stena Tolgforsa sem se danes odločil, da ga razrešim dolžnosti," je na tiskovni konferenci povedal premier Reinfeldt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tolgfors je odstopil, potem ko je v začetku meseca švedski javni radio poročal o tem, da je švedska agencija za obrambno raziskovanje (FOI) od leta 2007 tajno načrtovala pomoč Savdski Arabiji pri gradnji tovarne, kjer bi izdelovali protitankovsko orožje.

V okviru t.i. projekta Simoom bi po navedbah radia ustanovili slamnato podjetje, ki bi vodilo posle z Rijadom, tako pa bi se izognili neposrednim povezavam projekta s FOI in švedsko vlado.

Generalni direktor FOI Jan-Olof Lind je minuli teden dejal, da so med internim pregledom zabeležili "sum kriminala", švedska tožilka Agneta Hilding Qvarnstroem pa je že sprožila preiskavo o zadevi.

Švedska je Savski Arabiji orožje prodajala že v preteklosti, projekt Simoon pa naj bi "bil na meji dovoljenega za švedske oblasti", je poročal švedski radio, ki se je skliceval na vladne dokumente.

Odkar je novica pricurljala v javnost, so številni politiki in javne osebnosti kritizirali švedske načrte o vojaški pomoči državi, ki so jo označili za "diktaturo", in Tolgforsa pozvali, naj odstopi.

Slednji je sicer 9. marca že priznal, da je vedel za načrte FOI za pomoč Rijadu pri gradnji orožarske tovarne in za vzpostavitev slamnatega podjetja. Obenem pa je načrte zagovarjal in poudaril, da so v skladu z sporazumom o vojaškem sodelovanju med državama, ki je bil prvič podpisan leta 2005, obnovljen pa leta 2010, poroča ameriška tiskovna agencija AP.