Minister Rajko Ostojić je izrazil željo, da bi vsem parom in ženskam omogočili, da se jim izpolnijo sanje po otroku, "in da bi jim bilo to dostopno na Hrvaškem". "Moje stališče je, da moramo to omogočiti vsem pod enakimi pogoji. Homoseksualnost se je v mojih časih, pred 30 leti, obravnavala kot bolezen. Danes se je vse to spremenilo, to je normalno. Kot bi rekli Američani: Gay is OK," je sklenil minister.

Hrvaška, ki se bo leta 2013 priključila Evropski uniji, se bo z možnostjo umetne oploditve tudi ženskam brez partnerjev priključila državam, ki že imajo to pravico. V samo šestih državah ženske te pravice nimajo - tudi v Sloveniji, ki je leta 2001 na referendumu predlog zavrnila.

Ostojić je izpostavil nujnost enakih pogojev za vse, ki si želijo otroka. Po njegovem mnenju bi vsi morali imeti pravico do enakega števila postopkov, ki jim jih financira država. Ker je najpomembnejše, da se zakon kar najhitreje spremeni, pa ga bo minister poslal v hiter postopek. Vlada bo o njem razpravljala najkasneje aprila, sprejet pa bi bil lahko že maja.