ZN in Arabska liga so sirske oblasti pozvali naj sprejme njihov plan, katerega cilj je seveda zaključiti s prelivanjem krvi. Kljub temu pa, da se bivši glavni tajnik ZN, Kofi Annan, že več dni trudi predstaviti plan in prepričati Sirijo, da ga sprejme, pa Sirske oblasti ne popuščajo. Po tem, ko so se včeraj že skoraj dokončno dogovorili o sprejetju plana z Združenimi narodi, je samo dan kasneje predstavnik sirskih oblasti za BBC povedal, da se država ne bo več pogovarjala z Arabsko ligo, temveč z vsako državo regije posebej. ''Nobene iniciateive, ki bo prišla iz Arabske lige ne bomo sprejeli, na katerikoli ravni.''

Glavni tajnik ZN, Ban Ki-moon je tudi osebno pozval sirskega predsednika Bašarja al Asada, da po hitrem postopku sprejmejo načrti, Sirija pa se je določila, da tega ne bo storila, ker jo je Arabska liga lansko leto vrgla iz svojih vrst.

V Bagdadu začetek arabskega vrha

V Bagdadu se je danes začel arabski vrh, na katerem bodo voditelji razpravljali predvsem o krizi v Siriji. Prvi arabski vrh v Iraku po 22 letih poteka v nekdanji republikanski palači, kjer je nekdanji iraški voditelj Sadam Husein sprejemal tuje goste. Ob začetku srečanja je v Bagdadu odjeknila eksplozija.

Vrha se udeležujejo voditelji devetih od 22 članic Arabske lige. Med njimi je kuvajtski emir, šejk Sabah al Ahmed al Asabah. To je prvi obisk kuvajtskega voditelja v Iraku po iraški invaziji na ta emirat leta 1990.

V Bagdad je prišel tudi sudanski predsednik Omar al Bašar, proti kateremu je razpisana tiralica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Srečanja se udeležuje tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Vrh se je začel z branjem Korana, sledili pa so uvodni nagovori, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi srečanja v Bagdadu veljajo izjemno strogi varnostni ukrepi, za red pa skrbi prek 100.000 policistov. Kljub temu je bilo ob začetku vrha v središču Bagdada slišati eksplozijo. Nad sosesko Salhija se vije dim, tja pa so prihiteli gasilci in pripadniki varnostnih sil.