Zebari je še poudaril, da arabski voditelji al Asada ne bodo pozvali k odstopu. Bo pa po njegovem mnenju "poroka" med predlogi arabskih držav in mednarodne skupnosti glede Sirije sirski režim verjetno prisilila, da uresniči mirovne predloge.

Arabske države so razdeljene glede vprašanja, kako ustaviti prelivanje krvi v Siriji. Glede na osnutek sklepov, pripravljenih za bagdadski vrh, nameravajo sirskega predsednika Bašarja al Asada med drugim pozvati, naj vzpostavi prekinitev ognja in omogoči dostop humanitarne pomoči, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Sirska vlada je sicer v torek sprejela mirovni načrt odposlanca Arabske lige in Združenih narodov Kofija Annana, a se je nasilje v državi tam kljub temu nadaljevalo tudi danes. K takojšnji uresničitvi Annanovega načrta je al Asada danes pozval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Kitajska in Rusija sta medtem k ustavitvi spopadov pozvali tako režim kot upornike. Moskva je ob tem sirski opoziciji položila na srce, naj sledi zgledu režima in podpre posredniška prizadevanja Annana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski premier David Cameron, ki se je v Londonu sešel s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesom Roggejem, pa je danes izjavil, da tisti sirski posamezniki, ki so povezani z režimom v Damasku in so tarča sankcij, na letošnjih olimpijskih igrah v britanski prestolnici ne bodo dobrodošli.

Bodo pa lahko na njih sodelovali športniki iz te države. Po mnenju Camerona namreč za slaba dejanja režima ne bi smeli kaznovati športnikov.