Ker se je trojica temu glasno uprla, so jo privedli pred sodišče v mestu Orša, kakih 200 kilometrov vzhodno od Minska. Vsi trije so sedaj za zapahi, grozi pa jim obtožnica zaradi kalitve javnega miru, je povedala soproga enega izmed prijetih Darja Korsak. Poleg Lebedka, ki je vodja Državljanske stranke, sta v Bruselj nameravala še koordinator aktivistične skupine Evropska Belorusija Aleksander Otroščenkov in vodja stranke Pravičen svet Sergej Kaljakin. V belgijsko prestolnico so se nameravali prek Moskve odpraviti prav zato, da bi se izognili blokadi na mejah Belorusije s članicami EU.

Z zaustavitvijo na teh mejah se je že soočilo več opozicijskih osebnosti s "črne liste", na kateri so posamezniki, ki jim je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko prepovedal odhod iz države. Lebedko, Kaljakin in Otroščenkov so se nameravali v Bruslju v četrtek udeležiti srečanja s evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem, na katerem naj bi EU z belorusko civilno družbo in opozicijo zagnala dialog o modernizaciji nekdanje sovjetske republike.

Lukašenko je v minulih mesecih omejil gibanje pripadnikov opozicije, pri tem pa trdi, da povezave prodemokratičnega gibanja v Belorusiji z EU dokazujejo obstoj prizadevanj Zahoda, da spremeni režim v Minsku. Zunanji ministri EU so zaradi ravnanja beloruskega režima z opozicijo in civilno družbo v petek precej zaostrili sankcije proti Minsku. Na obstoječi kazenski seznam 231 oseb in treh entitet so dodali 12 oseb ter 29 pravnih oseb. Pri gospodarskih sankcijah za osebe in pravne osebe, povezane z Lukašenkovim režimom, gre za zamrznitev premoženja in prepoved potovanja na ozemlje unije.