V pogovoru za britansko televizijo je izpostavila "grozen" odnos do otrok v času uporov in nemirov v državi. "Osredotočili so se na otroke – iz ne vem kakšnih razlogov. Več sto so jih priprli, mučili. Grozno," je poudarila Pillayjeva.

"Otroke so streljali v kolena, jih zapirali skupaj z odraslimi, jim odrekali zdravljenje ran, jih jemali za talce ali od njih zahtevali informacije," je pojasnila.

Po njenem mnenju bi moral vsak, ki je odgovoren za take zločine, odgovarjati.

V Siriji se tudi danes nadaljuje nasilje

V Siriji se tudi danes nadaljuje nasilje, čeprav je sirska vlada v torek sprejela mirovni načrt odposlanca Arabske lige in Združenih narodov za Sirijo Kofija Annana. Vladne sile so s tanki vdrle v mesto Kalat al Madik in bližnje vasi v osrednjem delu države, spopadi pa so potekali tudi v osrednji provinci Homs in južni provinci Dara.

Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, so vladne sile davi vdrle v mesto Kalat al Madik v provinci Hama po 17-dnevnem obstreljevanju in ofenzivi proti tamkajšnjim upornikom. Po navedbah observatorija vojska še ni prevzela nadzora nad mestom, iz katerega poskuša pregnati upornike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hudi spopadi med sirskimi vojaki in oboroženimi uporniki preprečujejo napredovanje vojske," so sporočili iz observatorija in dodali, da se streljanje in eksplozije slišijo tudi iz bližnjih vasi.

Doslej 9000 smrtnih žrtev

V spopadih med oboroženimi uporniki in sirsko vojsko v mestu Rastan v osrednji provinc Homs so bili medtem ubiti trije vojaki, 16 pa je bilo ranjenih. Po navedbah opozicijskih aktivistov je sirsko topništvo obstreljevalo tudi četrt Bustan al Divan v Homsu.

Spopadi med silami, zvestimi režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, so potekali tudi v južni provinci Dara, kjer so pred enim letom prvič izbruhnili protivladni protesti. Ti so po navedbah Združenih narodov doslej zahtevali več kot 9000 smrtnih žrtev.

Nasilje v državi se tako nadaljuje kljub sprejetju Annanovega mirovnega načrta za Sirijo. Ta je predvidel ustavitev vseh spopadov, dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev po državi in nediskriminatorno vizumsko politiko zanje ter izpustitev zapornikov, pa tudi začetek političnega dialoga ter pravico do združevanja in mirnih demonstracij.

Annan je Damask v torek pozval, naj začne načrt takoj uresničevati, zahodne države pa so se na sporočilo iz Damaska odzvale s previdnostjo in poudarile, da bodo štela le dejanja.