Na Kubi pa ga pričakujejo od 26. do 28. tega meseca v mestih Santiago de Cuba in Havana. Uradni namen njegovega obiska je izključno pastoralne narave, ki pa sovpada s časom priprav na julijske predsedniške volitve v Mehiki in ko so na Kubi v teku pomembne politične in ekonomske reforme. Njegov obisk poteka v senci preminulega papež Janeza Pavla II., ki je v 27-letnem pontifikatu kar 22-krat obiskal Latinsko Ameriko.

Upad katolikov

Čeprav živi v Latinski Ameriki in na Karibih po podatkih Vatikana iz leta 2010 več kot 28 odstotkov od 1,2 milijarde katolikov na svetu, pa 84-letni papež Benedikt XVI. tej regiji doslej ni posvečal pretirane pozornosti. Do zdaj še ni obiskal nobene špansko govoreče države na tem kontinentu, leta 2007 je obiskal le Brazilijo. Prav v tem pogledu je poleg bolj konservativnega pristopa velika razlika med njim in papežem Janezom Pavlom II., kot te dni poudarja večina latinskoameriških medijev. Očitajo mu, da namenja mnogo več pozornosti Evropi, ki ima kar 67 kardinalov, medtem ko jih imajo Latinska Amerika in Karibi zgolj 22. Nekateri komentatorji ocenjujejo, da je vse to poleg pedofilskih škandalov pripomoglo k padcu števila katolikov na račun protestantskih in drugih sekt.

V Mehiki se je leta 1970 kar 96 odstotkov prebivalstva opredeljevalo za katolike, leta 2010 se je število zmanjšalo na 83,9 odstotka, v naslednjem desetletju pa se pričakuje padec na 67 odstotkov, kot trdi mehiški sociolog Bernardo Barranco. V Braziliji je med letoma 1995 in 2010 število katolikov padlo z 84 na 68 odstotkov. Podoben trend je opazen tudi v drugih državah. Na Kubi, kjer so se odnosi med rimsko katoliško cerkvijo in tamkajšnjim režimom po obisku Janeza Pavla II. leta 1998 izboljšali, se danes za katolike opredeljuje okoli 45 odstotkov prebivalstva. Toda tudi tam ni prihodnost cerkve bolj obetavna zaradi porasta protestantske vere in drugih verovanj.

Ne gre v prestolnico

Ob obisku Ratzingerja v Mehiki bode v oči, da bo z njim počastil le zvezno državo Guanajuato, kjer je 94 odstotkov prebivalstva katolikov in kjer že tradicionalno vlada konservativna Nacionalna akcijska stranka (PAN), ki jo vodi mehiški predsednik Felipe Calderon. Ne bo pa obiskal prestolnice Ciudad de Mexico, ki ji vlada levica in kjer so sprejeli zakona, ki dovoljujeta istospolne poroke in splav. Menda mu obiska prestolnice, ki leži 2300 metrov nad morjem, "ne dopušča zdravje". Toda po izjavah vatikanskega državnega sekretarja Tarsicia Bertoneja je Ratzinger prišel v Mehiko s poslanstvom v bran "vrednotam, kot so družina, življenje in osnovne pravice do svobode, od katerih ne odstopamo". Mehičani pa od papeža pričakujejo, da se bo zavzel za mir in proti nasilju, ki pesti to državo zaradi krvavih obračunov kriminalnih združb in državnih varnostnih sil.

Namen papeževega obiska na Kubi pa je promocija vrednot, ki jih sistem ne upošteva, ter moralna podpora kubanski cerkvi in njeni vlogi v spravi in odpiranju režima spremembam. Vatikan se je vnovič izrekel proti ameriškemu, 50-letnemu embargu Kube in pustil odprto možnost glede papeževega srečanja z nekdanjim predsednikom države Fidelom Castrom.