Ameriški mediji poročajo, da bo obtožnica vložena danes na vojaškem sodišču v oporišču Fort Leavenworth, kjer je 38-letni višji vodnik Bales zaprt od prejšnjega tedna.

Po dosedanjih navedbah naj bi Bales ubil 16 civilistov, vendar pa obtožnica govori o 17 umorih. V četrtek v zvezi s tem ni bilo nobenega pojasnila. V napadu je bil sicer ranjenih še šest ljudi.

Za zdaj še ni znano, kdaj se bo začelo sojenje, ki bo zanesljivo potekalo v ZDA. Afganistanska vlada uradno ni zaprosila za izročitev Balesa, si pa želi pri sojenju sodelovati.

Balesov odvetnik John Browne je potrdil, da je obtožnica sestavljena, podrobnosti pa ni želel komentirati, ker je uradno še ni prejel. O svoji stranki pravi, da gre za ljubečega očeta dveh otrok, domoljuba in predanega soproga, ki ga je hudo prizadelo, ko je njegov vojaški tovariš v bombnem napadu izgubil nogo.

Browne namiguje, da bo Balesa skušal braniti s sklicevanjem na psihične težave, ker naj bi bil prevečkrat na vojnem območju. Bales je bil namreč trikrat na služenju v Iraku, nato pa so ga poslali še v Afganistan.

Njegova dejanja so škodovala odnosom med ZDA in Afganistanom, v ZDA pa so sprožila nova vprašanja o zdravstvenem varstvu vojakov, še posebej glede psihičnih težav. Bales je v Iraku dobil poškodbe možganov in ostal brez dela stopala, a so ga kljub temu poslali še v Afganistan.

Podatki o njegovi preteklosti, ki so na voljo, pa prikazujejo drugačno podobo, kot jo slika odvetnik. Bales je šel v vojsko leta 2001, ko je propadel njegov investicijski posel, pri čemer so imeli ljudje, ki so mu zaupali denar, izgube. Leta 2003 mu je sodišče naročilo, da skupaj s kolegom plača 1,5 milijona dolarjev odškodnine ostarelemu paru, ki je ostal brez prihrankov.

Tiskovna agencija AP tudi poroča, da je bil leta 2002 aretiran, ker je napadel varnostnika v igralnici, enkrat je pobegnil s kraja prometne nesreče, leta 2008 pa je bil zaprt, ker je najprej pijan nadlegoval žensko, nato pa še pretepel njenega spremljevalca.