Spomnimo, Kony 2012 je akcija, s katero je organizacija Invisible Children začela ''lov na Josepha Konyja'', vodjo ugandske uporniške vojske LRA (Lord´s Resistance Army), ki je leta ugrabljal otroke na severu Ugande in  jih spreminjal v vojake ali spolne sužnje. Kljub prepričanju, da je Kony človek, ki ga je potrebno ujeti in kaznovati, pa so odzivi na akcijo Stop Kony 2012 bolj kot ne negativni.

Kakšno je vaše osebno mnenje o akciji Kony 2012, kako na akcijo gleda vaša organizacija Edirisa?

Ker naj bi se Edirisa ukvarjala s promocijo Afrike, nad projektom Kony 2012 seveda nismo navdušeni, saj se osredotoča na najbolj negativno od vseh možnih tem. Hkrati je treba poudariti, da se Edirisa v glavnem preživlja s turizmom, natančneje z organizacijo trekingov s kanuji na jezeru Bunyonyi. Neumnosti v tem videu lahko marsikoga odvrnejo od počitnic v Ugandi in nam tako povzročijo finančne težave.

Kako sicer ocenjujete ostale akcije, ki so jih tekom let izvajali Invisible Children (IC)?

IC je silno ameriška organizacija, fantje se igrajo šerife in nimajo dosti pojma. Za Konyja preproste vojaške rešitve ni, situacija je zapletena in kliče po celostnem pristopu.

Sledeč določenim tujim medijem so ljudje v Ugandi zelo negativno presenečeni nad akcijo Kony 2012. Menijo, da se je slednja začela nekaj let prepozno, poleg tega sedaj meče slabo luč na Ugando. Glede na to, da ste v neposrednem stiku z ljudmi, ki jih akcija zadeva, torej z Ugandčani, kako bi vi opisali njihov odziv na akcijo? Se ljudje sploh zavedajo, kako masovna in prepoznavna je postala akcija Kony 2012?

Ugandčanu ni lahko z YouTubea naložiti polurnega videa, zaradi tega je prišlo do nekaj zamika pri reakciji. Mnogim seveda ni všeč, da se o Ugandi spet govori kot o državi s hudimi problemi, projekt napraviti Konyja slavnega pa se jim nasploh zdi neokusen. (Zakaj niso Američani nosili majic s portretom Bin Ladna?) So pa tudi drugi, ki menijo, da bo razvpiti video pomagal pri tem, da se do konca opravi s Konyjevimi teroristi.

Kakorkoli že, ker sem osebno takoj odreagiral (odprl sem stran na facebooku Kony2012UgandaResponse in pisal elektronska sporočila vplivnim ljudem), sem se znašel v sijajnem krogu mladih Ugandčanov in skupaj z njimi sprožil proti-projekt Uganda 2012/ugandaspeaks.com. Tega sem strašno vesel, saj sem dobil zelo sposobne prijatelje.

Edirisa se trudi za nasprotno – za pozitivno promocijo afriških dežel. Kako bi lahko oziroma kako je Kony 2012 vplival na Ugando?

Kakšen udarec bo poleti prejel ugandski turizem, bomo šele videli. Če smo optimisti, lahko upamo, da se bo določen odstotek ljudi, ki pred projektom Kony 2012 za Ugando niso vedeli, zdaj pozanimal, za kakšno državo gre, in prišel na obisk. Ko enkrat vidiš, kako presunljivo lepa in zanimiva je Uganda, se ji je težko upreti.

Josepha Konya naj že več let ne bi bilo v Ugandi (skrival naj bi se v sosednjem Kongu). V mestih, ki jih zasledimo na prvem posnetku Stop Kony 2012 in kjer naj bi ''deloval'' Joseph Kony, naj bi sedaj pravzaprav življenje potekalo mirno, tam naj bi živele celo žrtve napadov. Se po vam znanih podatkih Joseph Kony res ne nahaja več v Ugandi? Kakšno je sicer trenutno stanje v državi?

Tukaj ni nobenih "naj bi" in "zadnjih podatkov". Konyja ni bilo v Ugandi že več kot pet let, država pa je mirna in varna.

Uganda je mirna in varna, je povedal naš sogovrnik. (foto: Edirisa)

Po nekaterih navedbah naj bi IC (kot ameriška organizacija) začeli z akcijo Kony 2012 (v kateri sodeluje tudi vlada ZDA) tudi zato, ker so bile pred kratkim v Ugandi najdene zaloge tako nafte kot drugih naravnih dobrin. Kaj menite o tem?

Takšne teorije so slaboumne. Pripisovati IC tak domet je nadvse smešno.

Poznate koga od ustanoviteljev IC (Bena Keeseyja, Jasona Russela)?

Tako Jason kot jaz se ukvarjava z video produkcijo, kar bi utegnila biti stična točka. Ampak
fantje iz IC žal predstavljajo profil "humanitarca", ki mi gre neznansko na živce, delajo pa na skrajnem severu, medtem ko smo mi na jugozahodu, zato za poznanstvo ni bilo pravih predpogojev. Sem pa srečal Ugandčana, ki Jasona pozna in bi mu z veseljem "eno prilepil."

Kako bi sicer na kratko predstavili Ediriso? Koliko časa že obstaja Edirisa Slovenija?

Ediriso sem ustanovil februarja 2001, v Ugandi, kot okno za svet, da vidi Afriko in obratno. Slovenska Edirisa je od mene neodvisna organizacija, ki se je razvila nekaj let kasneje.

Je Edirisa v času napadov Josepha Konyja v Ugandi že delovala?

Kony je bil vedno omejen za sever države, medtem ko je preostanek Ugande živel v miru. Njegovo delovanje vsekakor je problem, vendar predvsem za Ugandčane in za Afričane, ne pa za viteze iz tujine.

Pomagate žrtvam Josepha Konyja? Kako?

Letos bomo vsi žrtve Josepha Konyja in Jasona Russella, pomagali si bomo pa sami, po najboljših močeh.

Kako se danes Ugandčani spopadajo z grozovito zapuščino, ki so jo dobili zaradi Josepha Konyja?

Grozljivost je omejena na severnjake, zlasti na otroke. Poznam dobre ljudi, Ugandčane, ki so si za poslanstvo izbrali pomoč žrtvam Konyjevih dejavnosti. Poznam pa še več domačinov, ki jim za Konyja nikdar ni bilo mar in ki so na probleme severa gledali, kot da se dogajajo na drugem planetu. Njim tudi Kony 2012 ne more pomagati.

Več pogovorov najdete v temi Spletni intervju.