Varnostni svet je predsedniško izjavo sestavljal v torek, Rusija pa je dosegla, da so je na koncu nekoliko omilili. Uvodni osnutek, ki ga je sestavila Francija, je od obeh strani zahteval, da Annanov načrt uresničita v sedmih dneh od sprejema predsedniške izjave, sicer bodo sledili nadaljnji ukrepi. Predsedniška izjava sedaj naroča Annanu, da sproti poroča o napredku, Varnostni svet pa bo v luči teh poročil sprejemal nadaljnje ukrepe, kot bo to primerno.

Načrt nekdanjega generalnega sekretarja ZN Annana predvideva zaustavitev spopadov, dostop humanitarne pomoči do do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev, izpustitev zapornikov ter začetek političnega dialoga. V torek se je najprej pričakovalo, da bo VS ZN sprejel resolucijo, ki ima največjo težo in ki mora biti sprejeta z najmanj devetimi glasovi od 15 članic, pri čemer ne sme biti proti nobena od petih stalnih članic.

Bombardiranje nemoteno poteka dalje

Sirske sile so danes že drugi dan z bombami in raketami obstreljevale okrožje Haldija v mesu Homs, ki ga nadzirajo uporniki. Aktivisti se sedajo bojijo, da bi se ponovila zgodba iz četrti Baba Amr. Slovaška in Japonska pa sta medtem sporočili, da zapirata svoji veleposlaništvi v Siriji.

Do napadov je prišlo ravno v času, ko je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon na svojem obisku v indonezijski Džakarti izjavil, da bi morali ustaviti nasilje v Siriji in omogočiti takojšen dostop humanitarne pomoči ogroženim prebivalcem. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo v napadih, ki v okrožju Haldija trajajo že dva dni, ubitih 14 civilistov, do napadov pa naj bi prihajalo tudi na območju Damaska.

Hadi Abdulah iz opozicijske Generalne komisije sirske revolucije je povedal, da se aktivisti sedaj bojijo ponovitve bojev iz četrti Baba Amr, ki so trajali več mesecev, v njih pa je bilo ubitih več sto ljudi. "To bi bila katastrofa," je dejal Abdulah in pojasnil, da se je več tisoč ljudi iz četrti Baba Amr in drugih predelov Homsa pred nasiljem zateklo prav v Haldijo.