Papež Šenuda III., ki je Koptsko pravoslavno cerkev vodil štiri desetletja, je po dolgotrajni bolezni umrl v soboto, star pa je bil 88 let. Uvodni govor na pogrebni slovesnosti je imel poglavar Koptske cerkve v Etiopiji, patriarh Abune Paulos, ki je v Kairo prispel iz Adis Abebe. "Šenuda počiva v miru, a ga nismo izgubili," je povedal Paulos.

V katedrali je med pogrebom ležala odprta krsta s pokojnim papežem, odetim v zlato papeževo pokrivalo, obkrožali pa so jo številni cerkveni dostojanstveniki, ki so nosili tradicionalna črna pokrivala. Pogreba se je udeležilo tudi več tisoč vernikov, mnogi med njimi so morali ostati pred vrati katedrale. V notranjosti je bilo videti tudi številne predstavnike oblasti.

Po slovesnosti v katedrali so krsto prenesli v samostan svetega Bišoja, ki leži okoli sto kilometrov severozahodno od Kaira, kjer bodo papeža pokopali. Samostan je sicer zaprt za javnost, varujejo pa ga številni predstavniki varnostnih sil.

Oblasti v Egiptu so razglasile nacionalni dan žalovanja. Pogrebno slovesnost pa so predvajali po državni televiziji. Zastave so bile po vsej državi spuščene na pol droga.

Sožalje izrekel tudi predsednik Türk

Koptskemu vrhovnemu cerkvenemu svetu je izraze sožalja posredoval tudi predsednik republike Danilo Türk. "Njegova smrt predstavlja veliko izgubo za največjo krščansko skupnost na Bližnjem vzhodu. Papež Šenuda III. je v štirih desetletjih vladanja koptski cerkvi pomembno sooblikoval politični prostor Egipta in učinkovito skrbel za zaščito interesov tamkajšnje krščanske manjšine," je v sožalnem pismu med drugim zapisal Türk, so danes sporočili iz njegovega urada.

Koptska pravoslavna cerkev je ena od najstarejših cerkva na svetu in ima kakih deset milijonov pripadnikov. Kopti predstavljajo med šest in deset odstotkov egiptovskega prebivalstva, ki je sicer večinoma muslimansko.