Mesto je kot svoj delež v partnerstvo vložilo zemljišče ob obvoznici, omenjeno gradbeno podjetje pa se je lotilo gradbenih del. Dogovorili so se, da ko bo dvorana zgrajena, jo bo mesto prevzelo v lizinški najem za 26 let, nato pa jo bo odkupilo.

Kot piše dopisnik Dela Dejan Vodovnik, pa se je že na samem začetku začelo močno zapletati, občinska blagajna je bila vse bolj prazna, dotoka svežega kapitala ni bilo več. Pogovorov z morebitnimi sofinancerji ni bilo več, posledično pa so se tudi dela ustavila. Že na začetku se je izkazalo, da bo treba pred začetkom gradnje korenito in celovito očistiti zemljišče. Tam je namreč nekoč bilo odlagališče. Čiščenje zemljišča, kot nepredvideni dodatni strošek, pa je že na začetku stalo skoraj sedem milijonov evrov - 60 milijonov kun.

Finančni viri so se medtem skoraj povsem posušili in mestna oblast se je odločila za precej neverjetno potezo. Občina Sisak je dala pod hipoteko 70 mestnih stanovanj, občinsko stavbo, Karitas ... Zdaj pa je vse odvisno od dotoka denarja v občinsko blagajno, če finančnih sredstev ne bo, bodo nepremičnine druga za drugo prehajale v last banke.

Mestna oblast zagotavlja, da nihče ne bo ostal brez stanovanja

Dandanes si nihče v Sisku si ne upa napovedati, kaj se bo zgodilo. Opozicija je izračunala, da bo športna dvorana, če bo šlo vse po načrtih, stala nekaj več kot 60 milijonov evrov. Mestna oblast pa zagotavlja, da nihče ne bo ostal brez stanovanja.

Nič bolje se ne godi splitski športni dvorani Spaladium, ki so ji ob otvoritvi, po rekordnih 430 dneh gradnje, nadeli ime "športni biser Dalmacije", objektu pa so v začetku marca zaradi neplačevanja obveznosti izklopili elektriko in blokirali poslovne račune. Ob odprtju so napovedovali, da bo Center Spaladium postal regijsko središče poklicnega in amaterskega športa, kulture, druženja, zabave in poslovno središče Splita, danes pa je finančna slika tako huda, da je dvorana celo ostala brez nadzornega oziroma varnostnega sistema. S tem je objekt postal tarča nepridipravov in tatov, ki so iz njega odnesli za nekaj tisoč evrov opreme. To je omehčalo celo elektrodistributerja, ki dvorano ponovno priključil elektriko in s tem omogočil delovanje nadzorno-varnostnega sistema.

Tudi zagrebška Arena, ki so jo odprli sočasno s splitsko, posluje z milijonsko izgubo. Lani je bilo v njej 32 dogodkov, oddajali so jo 132 dni, preostali čas je bila prazna.