Direktor centra, ki se ukvarja z zgodovino holokavsta, meni, da nekdanji nasprotnik Nemške demokratične republike ne upošteva nepojmljivosti in razsežnosti holokavsta. Zločinom komunistične diktature pa pripisuje prevelik pomen glede na njihovo dejansko zgodovinsko razsežnostjo.

Zuroff se je pri kritiki nanašal predvsem na Praško deklaracijo, ki jo je nemški predsednik podpisal skupaj s 27 pretežno vzhodnoevropskimi politiki, intelektualci in protikomunističnimi aktivisti 3. junija 2008. Praška deklaracija naj bi po mnenju Zuroffa bila manifest kampanje, ki želi na novo napisati zgodovino druge svetovne vojne in holokavsta.

V dokumentu naj bi se namenoma spregledale ključne razlike med nacistično ideologijo, ki je želela uničiti skupine ljudi le zaradi njihovega porekla, in njeno komunistično nasprotnico.

Gauck je neprimerna oseba za nemškega predsednika

"Učinka takšnega izenačevanja ne smemo podcenjevati. Na praktični ravni bo predvsem postkomunističnim državam pomagalo, da prikrijejo pomembno vlogo, ki so jo pri množičnemu pomoru evropskih Judov imeli številni prebivalci vzhodnoevropskih držav," je dejal Zuroff. Mnogi vzhodnoevropski kolaboranti so bili po njegovih besedah del uničevalnega aparata in aktivno sodelovali pri množičnem pomoru.

"Praška deklaracija odvrača pozornost od holokavsta na trpljenje Vzhodnoevropejcev pod komunistično diktaturo in s tem storilce spremeni v žrtve," je deklaracijo kritiziral Zuroff. Za Joachima Gaucka pa je dejal, da v teh pomembnih časih deluje kot neprimerna oseba za nemškega predsednika.

Nemška volilna skupščina je Gaucka za novega nemškega predsednika izvolila v nedeljo v prvem krogu. Nasledil je Christiana Wulffa, ki je moral odstopiti zaradi suma korupcije.