V dokumentih bolgarske tajne službe je zapisano, da so Američani na ta način skušali preprečiti invazijo Sovjetske zveze na Jugoslavijo po smrti Josipa Broza Tita, poročajo mediji v Bolgariji.

Po odprtju tajnega arhiva bolgarske komunistične Državne varnosti je javnosti postalo dostopnih "na tone" poročil, ki jih je metropolit Simeon pošiljal med delovanjem v ZDA od leta 1966 pa do 1980.

Tudi mlade Slovence v New Jerseyu pripravljali na infiltracijo v Jugoslavijo

Leta 1974 je iz New Yorka sporočil, da ZDA v New Jerseyu pripravljajo "mlade Srbe, Hrvate, Slovence, morda tudi Bolgare" na infiltracijo v Jugoslavijo prek Grčije. V nekem dokumentu je metropolit izrazil mnenje, da bo Jugoslavija razpadla po padcu železne zavese, pisal je tudi o delovanju "Hrvaške osvobodilne vojske" in njenem sodelovanju z organizacijo "Svobodna Poljska".

Simeon je v dokumentih še trdil, da mu je nek ameriški vojaški uradnik pokazal "tajni dokument" o pripravah na prevrat v Jugoslaviji, ki naj bi se zgodil po Titovi smrti. Bolgarska tajna služba je poročila metropolita takrat redno posredovala sovjetski službi KGB, kjer so bili navdušeni nad sposobnostjo agenta.

Bolgarski metropoliti radi vohunili

Arhiv Državne varnosti Bolgarije, ki je zdaj dostopen javnosti, je potrdil, da je bil sedanji pravoslavni metropolit Simeon vsaj desetletje komunistični tajni agent, in da je deloval pod psevdonimoma "Hristov“ in "Toris".

Bolgarski mediji pišejo, da so na osnovi odprtega arhiva potrdili, da je od petnajstih sedanjih metropolitov bolgarske pravoslavne cerkve najmanj enajst delalo za tajno službo. Član Komunistične partije je bil le metropolit Simeon. Čeprav njegove članske izkaznice niso shranili, je to potrdil tudi arhiv Državne varnosti Bolgarije.