Sestra enega od obsojencev Vladislava Kovaljova je v soboto za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da so jo oblasti obvestile o usmrtitvi njenega brata, danes pa je televizija poročala, da je bil usmrčen tudi Dmitrij Konovalov.

Sicer v državi usmrtitve, kot je določeno z zakonom, izvajajo s strelom v tilnik.

Konovalov in Kovaljov sta bila novembra lani obsojena na smrt zaradi bombnega napada na podzemno železnico v Minsku, v katerem je aprila lani umrlo 15 ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih.

Konec pravnih ovir

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v četrtek zavrnil prošnjo za pomilostitev obsojencev, s tem pa je bila odstranjena zadnja pravna ovira za usmrtitev obsojencev. Po zakonu usmrtitve v Belorusiji izvajajo s strelom v tilnik.

Sodišče je Konovalova obsodilo zaradi terorizma, Kovaljova pa, ker načrtovanega napada ni prijavil policiji. Konovalov in Kovaljov sta bombna napada izvedla tudi leta 2005 in 2008, ko je bilo ranjenih na desetine ljudi.

Zadnji s smrtno kaznijo

Lukašenkov režim je zaradi izvajanja smrtne kazni že dalj časa tarča kritih mednarodnih organizacij za varstvo človekovih pravic. Belorusija, znana tudi kot zadnja evropska diktatura, je edina evropska država, kjer še izvajajo smrtno kazen. Po podatkih organizacije Amnesty International je Belorusija leta 2011 usmrtila dva obsojenca.