Bebić je pričal v zvezi z obtožnico, da naj bi Sanader prejel deset milijonov evrov podkupnine od madžarske energetske družbe Mol za prevzem upravljavskih pravic v podjetju Ina, čeprav madžarski partner ni imel večinskega paketa delnic.

Bivši predsednik sabora je potrdil, da so tako na predsedstvu HDZ kot v ožjem kabinetu vlade in nato v saboru sprejeli odločitev o spremembi pogodbe z Molom, ker so ocenili, da gre za dobro odločitev za Hrvaško.

Izpostavil je, da Sanader ni nikomur vsiljeval svojega mnenja pri odločitvah o ključnih gospodarskih in političnih vprašanjih, o katerih so razpravljali na sejah predsedstva HDZ.

Sodnik Ivan Turudić je večkrat opozoril Bebića, da sodišča ne zanimajo njegove politične ocene, temveč dejstva. Bivši predsednik sabora pa se je pritožil, da ga med zaslišanjem ne spoštujejo, potem ko ga je tožilstvo vprašalo, ali je ponudil svoje premoženje za varščino Sanaderju in ali sta z bivšim premierom lani skupaj silvestrovala.

Za Bebićem je danes pričala tudi bivša ministrica za varstvo okolja, prostorsko ureditev in gradbeništvo Marina Matulović Dropulić, ki je bila tudi predsednica nadzornega odbora Plinacroa.

Potrdila je svoje sodelovanje v pogajanjih z Molom zaradi ločevanja plinskega poslovanja iz Ine, ki so bila po njeni oceni neuspešna. Zato se je tudi srečala s Sanaderjem, ki je, kot je dejala, podprl njen predlog, da se preloži rok za nakup Ininih plinskih skladišč.

Primer domnevne podkupnine od Mola so združili z obtožnico proti Sanaderju za vojno dobičkarstvo, ki ga bremeni, da je sredi 90. let kot namestnik zunanjega ministra prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od avstrijske Hypo Alpe Adria banke za posredovanje pri posojilu za hrvaško diplomacijo.

Sojenje se bo nadaljevalo 22. marca z nastopom novih prič.

Že v ponedeljek pa bo pripravljalni narok za sojenje v zaenkrat največjem korupcijskem škandalu na Hrvaškem - aferi Fimi-media. Sanader je v tem primeru prvoobtoženi, gre pa za domnevno odtujitev najmanj deset milijonov evrov iz državnih podjetij in institucij. Obtoženih je več pravnih in fizičnih oseb, prvič pa tudi politična stranka - HDZ.

Kot je danes poročal Jutarnji list, se je šestoobtožena Anita Lončar-Papeš dogovorila s tožilstvom, da bo priznala odtujitev denarja za črne sklade HDZ v zameno za milejšo zaporno kazen. Časnik napoveduje, da bo tožilstvo o tem v ponedeljek obvestilo sodišče, ki bo predvidoma določilo datum začetka sojenja.