Zahodne velesile zato Rusijo že dalj časa pozivajo, naj izkoristi svoj vpliv na režim al Asada in ga prepriča v končanje smrtonosnega zatiranja sirskih protestnikov. Prav tako pa je Zahod Moskvo že večkrat obtožil, da je do Damaska premehka.

Lavrov je danes na zaslišanju v spodnjem domu ruskega parlamenta ponovil, da Rusija dela vse, kar je v njeni moči, da bi razrešila napete razmere v Siriji. Jasno je tudi priznal, da Moskva lahko vpliva na režim v Damasku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Stran, na katero imamo v konfliktu v Siriji vpliv, je vlada Bašarja al Asada. Sprejemamo ukrepe, a glavna stvar je, da se te ukrepe sprejme z razumevanjem," je dodal. Ob tem je Damask obtožil, da nasvetov Moskve ne izpolnjuje dovolj hitro.

"Res je sprejel koristne zakone in prenovil sistem - da bi bil bolj pluralističen od enopartijskega - a z veliko zamudo. Tudi predlog za začetek narodnega dialoga je bil podan z zamudo. Medtem pa oboroženi upor pridobiva na dinamiki, zaradi inercije pa bi lahko vse šlo po zlu," je dodal Lavrov.

Sirske oblasti obtožene mučenja ujetnikov

Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je medtem danes objavila poročilo, v katerem je sirske oblasti obtožila, da muči ujetnike, zajete med leto dni trajajočo vstajo proti režimu.

Ob tem je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pozvala, naj preučil obtožbe o zločinih proti človečnosti, ki naj bi jih izvajali predstavniki sirskih oblasti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Poročilo temelji na pogovorih, ki jih je AI sredi februarja opravil z več deset Sirci, ki so iz domovine pobegnili v sosednjo Jordanijo. Kot navaja AI, jih je 25 navedlo, da so jih mučili oz. z njimi slabo ravnali.

Pretepanje s palicami, vrvmi in puškini kopiti

Sirske oblasti naj bi med drugim ujetnike pretepale s palicami, vrvmi in puškinimi kopiti, prav tako pa naj bi jih spolno napadale in ubijale. Kot pri tem izpostavlja AI, je mučenje očitno del strategije ustrahovanja oz. kaznovanja oporečnikov.

Tako naj bi šlo za sistematično mučenje, po ocenah AI podobno tistemu v temnih 70. in 80. letih minulega stoletja, ko je nasilje nad ujetniki izvajal režim nekdanjega sirskega predsednika Hafeza al Asada.

Sicer pa poročilo AI tudi oborožene opozicijske skupine obtožuje ugrabljanja in ubijanja ljudi, ki naj bi bil povezani z režimom.

Od začetka vstaje ubitih najmanj 8500 ljudi

Razmere v Siriji, kjer je bilo od začetka vstaje pred letom dni ubitih že najmanj 8500 ljudi, so medtem še vedno napete. Po navedbah enega izmed opozicijskih aktivistov so sirske sile opustošile mesto Idlib na severozahodu države, iz katerega so uporniki pobegnili.

Režimske sile so v soboto sprožile ofenzivo na provinco Idlib blizu meje s Turčijo in istoimensko mesto, kot pa je danes povedal omenjeni aktivist, od torka zvečer v mestu ni več spopadov. Uporniška Svobodna sirska vojska se je po njegovih besedah iz mesta umaknila, posledično pa so vanj vdrle režimske sile, ki sedaj izvajajo racije od hiše do hiše.

Sirskim silam je tako očitno dva tedna po zavzetju uporniške četrti Baba Amr v mestu Homs, ki so jo napadale mesec dni, uspelo zavzeti še Idlib, navaja AFP.

Sirski režim odgovoril na Annanove predloge glede rešitve krize v državi

Posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov za Sirijo, nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan je v torek od sirskega režima dobil odgovor na svoje predloge, ki jih je predstavil konec tedna v Damasku za rešitev krize v državi. Podrobnosti odgovora naj bi bile znane do danes opoldne po srednjeevropskem času.

Ameriška tiskovna agencija AP navaja besede neimenovanega diplomata, ki je potrdil, da je Annan odgovor dobil, a je tudi zaprosil za nekaj dodatnih pojasnil.

Nekdanji generalni sekretar ZN Annan se je konec tedna v Damasku sestal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Po srečanju je povedal, da je predstavil predloge za rešitev krize, pri čemer se je osredotočil na takojšen konec nasilja, dostop humanitarnih agencij do prebivalstva ter začetek političnega dialoga. Ostale podrobnosti niso znane.

Annan se je v torek v Turčiji srečal s predsednikom opozicijskega sirskega nacionalnega sveta Burhanom Ghaliounom in dejal, da odgovora od vlade v Damasku še ni dobil. Ponovil je, da se mora nasilje nemudoma končati, ko pa bo dobil odgovor sirskih oblasti, bo vedel, kako se bo odzval. ZN so od marca lani, ko so se začeli protesti proti Asadu, zabeležili okoli 8500 žrtev nasilja, opozicijske skupine pa poročajo, da so vladne sile ubile več kot 9000 ljudi.

Varnostni svet ZN ne more sprejeti odločnejših ukrepov proti al Asadovem režimu, ker Rusija in Kitajska vztrajno nasprotujeta vsaki rešitvi, ki bi predvidela zamenjavo oblasti v Damasku, in blokirata resolucije zahodnih držav. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v torek Annanu izrazil polno podporo in izrazil upanje, da se bosta Rusija in Kitajska 2. aprila v Carigradu udeležili novega srečanja držav skupine prijateljev Sirije.