Annan je dva dni pred odhodom v Damask sirsko opozicijo pozval, naj sodeluje pri reševanju krize v državi, ki jo protesti proti režimu predsednika Bašarja al Asada pretresajo od marca lani. Obenem je nekdanji generalni sekretar Združenih narodov poudaril, da mora biti končna rešitev politični dogovor.

Opozicija je Annanov poziv po navedbah ameriške tiskovne agencije AP zavrnila. Ocenila je, da je dialog s sirskimi oblastmi brezpredmeten in nesmiseln po letu dni prelivanja krvi. Po ocenah opozicije je edina rešitev mednarodno vojaško posredovanje proti režimu al Asada, zahodne sile pa to zavračajo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon je v petek v New Yorku novinarjem pojasnil, da je glavni cilj Annanovega obiska v Damasku takojšnja prekinitev nasilja, tako s strani vladnih sil kot opozicijskih gibanj. Temu naj bi sledili politični pogovori o ustrezni rešitvi spora.

"Vsakršna politična rešitev bo neuspešna, če je ne bo spremljal vojaški pritisk na režim," je za AP povedal vodja sirskega opozicijskega nacionalnega sveta Burhan Galjon.

Rusko zunanje ministrstvo pa je danes znova poudarilo, da Moskva nasprotuje "surovemu posredovanju" v sirske notranje zadeve iz tujine. To naj bi ruski zunanji minister Sergej Lavrov tudi jasno povedal, ko se je v petek v Kairu srečal z Annanom. Lavrov bo danes o tej zadevi govoril še zunanjimi ministri Arabske lige.

Tik pred prihodom Annana v državo so sirske vladne sile silovito obstreljevale mesto Idlib na severozahodu države, kjer so se utrdili uporniki.