Kitajska, Indija, Japonska in druge azijske države bi lahko že letos prehitele Zahod pri izdatkih za obrambo. Medtem ko so se vojaški proračuni v Evropi in ZDA po začetku finančne krize v letu 2008 vztrajno krčili, so se v Aziji vedno bolj večali, so sporočili iz Mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS) v Londonu.

Pri IISS so s svojim letnim poročilom z naslovom Vojaško ravnotežje želeli pokazati, da je treba ovreči dolgoletne domneve in zmotna prepričanja o vojaških sposobnostih Daljnega vzhoda in držav severne Afrike.

Vendar te spremembe še ne pomenijo popolnega premika v globalnem vojaškem ravnotežju, je dejal generalni direktor IISS John Chipman. ZDA in druge zahodne države se zavzeto trudijo, da prek pospešenega raziskovanja in razvoja dosežejo kvalitativno prednost pred državami, kot je Kitajska.

"Za Zahod bo velik izziv, da v gospodarsko težkih časih vzdržuje visoke vojaške standarde, ki so nastali v desetih letih neprekinjenega vojaškega posredovanja v Afganistanu in Iraku," je še dejal Chipman.