Poskusa samomora dveh novinarjev sovpadata vedno večjim pritiskom policijske preiskave škandala v zvezi z vdiranjem v telefonske predalnike, ki pa razkriva vedno več sumljivih praks sedanjih in nekdanjih zaposlenih.

Enajst bivših in trenutnih zaposlenih pri Sunu, ki je najbolj prodajani britanski tabloid, so letos že aretirali zaradi sumov podkupovanja policistov ali javnih uslužbencev, da bi se dokopali do internih informacij. Do aretacij je prišlo s pomočjo podatkov, ki jih je policija prejela od Odbora za standarde vodstva (MSC), ki ga je vzpostavilo materinsko podjetje News Corp, da bi pomagalo policijski preiskavi in delu sodišča.

Vsesplošna histerija linčanja

Delo, ki ga opravlja MSC, povzroča občutek zagrenjenosti med zaposlenimi pri News International. Mnogi namreč čutijo, da jih je delodajalec, ki so mu zvesto služili, izdal. "Ljudje imajo občutek, da so jih vrgli pred avtobus,“ je za Reuters povedal zaposleni pri News Inetrnational. "So več kot jezni. Gre za občutek popolnega izdajstva, ne zgolj z organizacijo, temveč s splošno histerijo linčanja.“

News International bremenijo preiskave kaznivih dejanj in civilnih tožb, kot tudi javna preiskava novinarskih standardov, potem ko je lanskega julija izbruhnil škandal, ki je razkril dolgotrajne kontroverzne metode pridobivanja podatkov.