Omenjeni odstotek se med državami sicer močno razlikuje - najvišji je na Norveškem, kjer je leta 2009 znašal skoraj 40 odstotkov. Dober rezultat je posledica obveznih kvot, ki so jih uvedli leta 2006.

Na Švedskem, v Franciji, na Slovaškem in Finskem je delež žensk v vodstvenih strukturah podjetij znašal med 15 in 20 odstotki, medtem ko je v Nemčiji, na Japonskem in Nizozemskem dosegel manj kot pet odstotkov.

Španija, Islandija, Francija, Nizozemska, Belgija in Italija so sprejele zakone, s katerimi želijo tudi v upravnih odborih podjetij spodbuditi enakost žensk. Za cilj so si zastavili od 20- do 40-odstotni delež žensk v vodstvenih strukturah podjetij, so pojasnili v OECD.

Slovenija leta 2009 še ni bila članica organizacije, zato podatki zanjo niso dostopni.

Evropska komisija je ta teden objavila poročilo, iz katerega je razvidno, da je napredek v zvezi z zastopanostjo žensk v upravnih odborih podjetjih omejen, saj je samo vsak sedmi član upravnega odbora (13,7 odstotka) v vodilnih evropskih podjetjih ženska. Opozorili so tudi, da se je število predsednic upravnih odborov večjih podjetij celo zmanjšalo.

Evropska komisija bo zato proučila možnosti za zakonodajno ukrepanje za večjo zastopanost žensk v upravnih odborih podjetij.