Železniškega kontrolorja naj bi poljski tožilci obtožili, "da je nehote povzročil katastrofalno prometno nesrečo". Ozimek je ob tem pojasnil, da je kontrolor vlak, ki je vozil proti Krakovu, usmeril na napačne tire, kar je vodilo v čelno trčenje z vlakom, ki je bil namenjen v Varšavo. Pri tem je umrlo 16 ljudi, več kot 50 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovanega železniškega uslužbenca, ki je bil po nesreči zaradi šoka v zdravniški oskrbi, v primeru obsodbe čaka osem let zaporne kazni. Pristojne oblasti so zaslišale še enega kontrolorja, proti kateremu pa niso vložile obtožnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvodnevno žalovanje za 16 smrtnimi žrtvami železniške nesreče

Na Poljskem se je danes začelo dvodnevno žalovanje za žrtvami železniške nesreče, ki se je v soboto zvečer zgodila v kraju Szczekociny na jugu države. V čelnem trčenju dveh potniških vlakov je umrlo 16 ljudi, več kot 50 jih je bilo ranjenih.

Reševalci sicer še vedno preiskujejo območje nesreče, da bi se prepričali, da v razbitinah vagonov ni več preživelih ali trupel. Iskanje bodo predvidoma nadaljevali do popoldneva. Doslej so identificirali 14 od 16 smrtnih žrtev, 49 poškodovanih pa se še zdravi v bolnišnicah na jugu Poljske.

Oglejte si fotogalerijo s posledicami železniške nesreče

Najhujša železniška nesreča na Poljskem v več kot dveh desetletjih se je zgodila, ko sta čelno trčila vlak s sedmimi vagoni, namenjen v Varšavo, in vlak s štirimi vagoni, namenjen v Krakov.

Preiskava o vzroku nesreče še poteka, najverjetneje pa bo trajala več tednov. Preiskovalci želijo ugotoviti, zakaj je vlak, ki je peljal iz Varšave v Krakov, vozil po napačnem tiru. Nesreča se je sicer zgodila na nedavno obnovljenem odseku železnice.