"Nobena skupina ICRC še ni vstopila na območje Baba Amr," je sporočil Saleh Dabake kmalu potem, ko je neimenovani predstavnik ICRC dejal, da je skupina njihovih humanitarnih delavcev danes vstopila v četrt Baba Amr. Skupina naj bi po njegovih navedbah le ocenila potrebe tamkajšnjega prebivalstva, saj jim sirske oblasti še niso dovolile dostaviti potrebne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skupina je v četrt vstopila v soboto zjutraj. Obiskali smo bolnišnice, hiše in ocenili potrebe (...) vendar nam sirske oblasti še niso dovolile dostaviti pomoči," je dejal neimenovani predstavnik ICRC v Damasku.

Dabake je medtem dejal, da se še vedno pogajajo s sirsko vlado. Konvoj ICRC s pomočjo je v Homs prispel v petek, potem ko so vladne sile v četrtek prevzele nadzor nad četrtjo Baba Amr. V Babi Amru naj bi bilo ujetih okoli 20.000 civilistov, ki nujno potrebujejo pomoč v hrani in zdravilih, a so sirske oblasti konvoj pred Babo Amrom blokirale.

Sirski aktivisti so medtem sporočili, da sile, zveste režimu predsednika Bašarja al Asada obstreljujejo več četrti Homsa, med njimi četrti Haladija, Baba Sba in Hader, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po navedbah zdravnika v četrti Haladija je bilo v obstreljevanju vladnih sil ranjenih več ljudi. "To je postalo rutina, bombe začnejo padati zgodaj zjutraj," je dejal zdravnik Abu Hasan al Homsi in dodal, da je bilo poškodovanih več domov.

Britanski fotograf Paul Conroy, ki je bil ranjen v Homsu, potem pa so ga preko Libanona pred dnevi prepeljali v Veliko Britanijo, je v petek dejal, da obstreljevanje Homsa zgleda kot "srednjeveško obleganje in pokol". Conroy, ki se še vedno nahaja v bolnišnici je sirske oblasti obenem označil za "morilce".

"V Babi Amru ne moreš nikamor zbežati. Tam je klavnica," je Conroy povedal za ameriški CNN v telefonskem intervjuju in dodal, da ljudi, ki si upajo na ulice, pobijajo ostrostrelci, tarča obstreljevanja pa so le civilisti, vojaških tarč po njegovih besedah v četrti ni.

Conroy, ki dela za britanski Sunday Times, je dodal, da so humanitarne razmere v Homsu, ki je postal simbol upora proti tamkajšnjemu režimu, "več kot katastrofalne". "V mestu je še vedno je več tisoč ljudi. Živijo v ruševinah, šest otrok na postelji, sobe so polne ljudi, ki čakajo na smrt," je opisal Conroy.

Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice je sicer sirske oblasti v petek pozval, naj spoštujejo mednarodno pravo, saj so iz mesta Homs prihajale nepotrjene informacije o naglih usmrtitvah.