Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podaljšanje časa odprtja volišč, še posebno na parlamentarnih volitvah, v Iranu ni redkost, saj zaradi zapletenega postopka na voliščih pogosto nastajajo dolge vrste. Oblasti zato volitve podaljšajo, da lahko svoj glas oddajo vsi, ki to želijo.

Iranske oblasti si želijo čim višje volilne udeležbe, saj bo to pomemben pokazatelj podpore vladajoči eliti. Glavne iranske opozicijske in reformistične skupine so po drugi strani pozvale k bojkotu volitev. Voditelji večine od njih so v hišnem priporu že leto dni.

Zadnjih volitev leta 2008 se je udeležilo 55,4 odstotka volivcev, na prejšnjih volitvah pa je udeležba dosegla tudi 70 odstotkov. Mediji so napovedovali, da bo na volišča tokrat prišlo okoli 60 odstotkov od 48 milijonov volilnih upravičencev.

Pričakovati je, da bodo večino dobili konservativci, zvesti vladajoči eliti, ki zase pravijo, da sledijo načelom islamske revolucije. Iz njihovih vrst namreč prihaja več kot polovica od 3444 kandidatov, ki se potegujejo za sedeže v parlamentu.

Obama: Iran bo v primeru napada zaigral žrtev

Predsednik ZDA Barack Obama pa je danes izjavil, da bi prezgodnji napad na Iran omogočil Teheranu, da se odzove kot žrtev. Menil je še, da bi morala Izrael in Iran resno jemati ameriške grožnje z napadom na iranske jedrske objekte, če sankcije ne bodo ustavile jedrskih ambicij Irana.

"Mislim, da Izrael razume, da kot predsednik ZDA ne blefiram," je nekaj dni pred napovedanim srečanjem z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem dejal Obama. Ocenil je tudi, da tako v Izraelu kot v Iranu razumejo, da ZDA mislijo resno, če poudarijo, da je nesprejemljivo, da ima Iran jedrsko orožje.

Po napovedih bo iranski jedrski program v ospredju ponedeljkovih pogovorov med Obamo in Netanjahujem. Ameriški predsednik je danes omenil resno tveganje, da bi iransko jedrsko orožje prišlo v roke teroristom ter posvaril pred jedrsko tekmo na Bližnjem vzhodu, ki velja za eno najmanj stabilnih regij na svetu.