Avtorji memoranduma so prepričani, da so varčevalni ukrepi, ki jih je IMF naložil Jugoslaviji bili krivi za družbene nemire, ki so povzročili vojno in razpad Jugoslavije, poroča hrvaški medij Index. Zato avtorji memoranduma iz leta 2009 analitikom na terenu sporočajo možne načine, kako ugotavljati kakršnakoli družbena nezadovoljstva, ki bi jih lahko povzročila gospodarska kriza.

"Zaradi globalne recesije so kakršnikoli pokazatelji iz te regije zelo pomembni. Bodite pozorni na vse možne izgrede, ki bi jih lahko povzročila kriza in bi v njih sodelovali delavci in sindikati. Ne pozabite, da so varčevalni ukrepi, ki jih je IMF naložil Jugoslaviji, delno krivi za vojno. Moramo paziti na kakršnokoli ekonomsko motivirano nezadovoljstvo,“ je zapisano v memorandumu.

"Pazite na omembe tujih bank“

Analitiki naj bi bili pozorni tudi na vse izjave povezane z ekonomijo iz Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Navodila so zelo jasna in poudarjajo, da je treba izpostaviti denarne pomoči, ki jih prejemajo in obiski IMF-ja. Prav tako jih opozarjajo, naj bodo pozorni na vse izjave povezane s tujimi bankami.

BiH je srce regije, Hrvaška pa ima visoko aktivnost organiziranega kriminala

BiH naj bi bila srce regije in naj bi po mnenju Stratforja imela nadzor nad medetničnimi odnosi, sploh zaradi radikalizacije Republike Srpske. Avtorji memoranduma svoje sodelavce na terenu opozarjajo tudi na veliko prisotnost organiziranega kriminala na hrvaškem pa tudi v Črni Gori in Makedoniji. Večkrat opozorijo tudi, da je potrebno biti zelo pozoren ob vsaki omembi nasilja ali avtonomije. Memorandum se konča s povedjo: "Na Albanijo in Kosovo moramo posebno paziti.“