Avstrijski predsednik je potrdil interes Avstrije, da bi na Hrvaškem zadržala vodilni položaj med tujimi vlagatelji. "Zaradi tega smo Hrvaški danes predstavili vrsto predlogov, da bi sodelovanje potekalo brez težav in možnih ovir," je izjavil Fischer na novinarski konferenci, ki sta jo imela skupaj z Josipovićem v uradu hrvaškega predsednika.

Josipović je dejal, da so ga iz avstrijske delegacije odprto opozorili, da ozračje za tuje vlagatelje na Hrvaškem "ni najboljše". "Slišal sem tudi tisto, kar sami vemo, da so postopki dolgotrajni in negotovi ter da obstajajo primeri, ki mejijo na korupcijo," je izjavil Josipović.

Kot je dodal, je avstrijskim partnerjem izrazil prepričanje, da bodo na Hrvaškem spremenili zakonodajo zaradi izboljšanja pogojev za tuje vlagatelje. Kot je pojasnil, to pomeni, da bodo morali zagotoviti hitrost in učinkovitost investicijam ter umakniti administrativne ovire za poslovanje tujih vlagateljev.

Fischer je še potrdil, da v avstrijskem parlamentu obstaja široka podpora hrvaškemu članstvu v EU, ter da bodo avstrijski poslanci do konca leta ratificirali hrvaško pristopno pogodbo. Ni izključil možnosti, da bi pogodbo ratificirali še pred poletnimi počitnicami.

Avstrijski predsednik se je zavzel tudi za enakopraven odnos hrvaških oblasti do avstrijskih državljanov, ki zahtevajo vrnitev premoženja na Hrvaškem, kot ga imajo Nemci ali Italijani, ki so jim nacionalizirali premoženje po letu 1945.

Josipović je odgovoril, da ni nobene diskriminacije, temveč da gre za dva načina reševanja, z vrnitvijo premoženja v naravi ali na podlagi meddržavnih sporazumov, kot je bil osimski sporazum z Italijo.