Pred dnevi je pred sežigalnico odpadkov v Trstu potekal protestni shod, ki so ga sklicale okoljske organizacije Alpe Adria Green iz Slovenije, Greenaction Transnational iz Trsta in Legamjonici iz Taranta. Trst in Taranto sta namreč končni postaji za problematične odpadke, ki že nekaj let dušijo Neapelj in regijo Campania nasploh. Odvoz odpadkov se vrši v okviru okoljskega programa „državna solidarnost“, s katerim si italijansko okoljsko ministrstvo prizadeva razrešiti perečo problematiko neapeljskih odpadkov. „Protestiramo pred sežigalnico, ker se želimo zoperstaviti prevozu odpadkov, ki prihajajo na sežig v Trst.

Gre za več kot 25 tisoč ton nesortiranih odpadkov, ki izvirajo iz območij, kjer promet z odpadki nadzirajo mafijske združbe, kar pomeni, da so brez ustreznih okoljskih dovoljenj,“ nam je povedal predstavnik tržaškega Greenaction Transnational Roberto Giurastante. Sežigalnica odpadkov v Trstu je od Slovenije oddaljena le 4 kilometre zračne linije, po podatkih okoljskih organizacij pa njene emisije dosegajo razdaljo med 30 in 40 kilometri, kar praktično pomeni celotno slovensko obalo. Giurastante zato opozarja na paradoks po katerem je Evropska komisija zoper Italijo sprožila postopke zaradi neurejenih razmer pri neapeljskih smeteh. Italijansko okoljsko ministrstvo pa te probleme rešuje z odvozom nenadzorovanih smeti prav v Trst, ki meji s Slovenijo, od koder prihaja evropski okoljski komisar Janez Potočnik.

Neapeljske smeti sprožajo alarm zaradi povečane radioaktivnosti?

Obtožbe okoljskih organizacij so težke, saj te med drugim navajajo, da obstaja velika možnost, da se sežigajo radioaktivni odpadki. Govorili smo s tržaškim mestnim svetnikom Stefanom Patuanellijem, ki opozarja na to, da bi bilo treba zapreti tržaško sežigalnico in promovirati sortiranje in zmanjšanje proizvodnje odpadkov. ''O vsem le ugibamo, absolutno nimamo podatkov o vrsti odpadkov, ki se sežigajo v programu ''državna solidarnost“. Viri znotraj sežigalnice nam zagotavljajo, da tovornjaki z odpadki, ki prihajajo iz Campanie, redno sprožajo alarme o povečani radioaktivnosti. Ta vozila prihajajo sredi noči, skoraj na črno, ne razumemo kako je to mogoče, saj naj bi šlo za nacionalno, javno in transparentno okoljsko akcijo,“ navaja Patuanelli.

Franca: Od ministra Bogoviča bomo zahtevali postavitev merilne naprave

Koprska mestna svetnica Olga Franca je v imenu organizacije Alpe Adria Green dejala, da imajo vsi evropski prebivalci pravico do zdravega življenjskega okolja, ''pri ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču smo že zahtevali postavitev merilnih naprav na slovenskih hribih nad Tržaških zalivom, ki bodo zaznale vsako preseganje emisij te sežigalnice. Zadeve morajo biti transparentne in v korist ljudem, ne pa v korist mafiji,“ zaključuje Franca. Kljub temu, da je nevarnost čezmejnih vplivov tržaške sežigalnice visoka, se v resnici tovrstne meritve trenutno ne izvajajo. Sežiganje spornih odpadkov bo v blagajno družbe Acegas Aps iz Trsta, ki upravlja s sežigalnico, prineslo približno 2,5 milijona evrov, kar je klavrn izkupiček glede na dejstvo, da naj bi škodljive snovi ostale v Trstu tudi do 100 let po sežigu, je opozoril Giurastante.